Prošlo je 37 godina od zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

Ostala su samo lijepa sjećanja

08.02.2021.
u 15:11

Na žalost, na bajku iz Sarajeva i te prelijepe 1984. godine danas podsjećaju samo ruševine

Prije točno 37 godina, 8. veljače 1984. godine, na stadionu Koševo otvorene su 14. zimske olimpijske igre u Sarajevu, koje mnogi smatraju najuspješnijim do tada.

Pripreme trajale godinama 

Zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. veljače. U organizaciju su utrošena velika sredstva. Pripreme koje su trajale godinama, pored dobro organiziranih igara, kao rezultat imaju izgrađene prometnice, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina, Trebević) tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski-liftovi...

U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman). Na ove igre prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta, a Sarajevo je dočekalo do tada rekordan broj sudionika, njih više od 2.500. 

Obnova objekata na čekanju

Ključno pitanje je što je danas ostalo o tog događja. U godinama nakon rata obnovljeno je nekoliko olimpijskih simbola Sarajeva, poput Zetre, većeg dijela vertikalnog transporta za skijaše na Bjelašnici i Igmanu, no na obnovu čeka još nekolicina njih. Bob staza i skakaonice na Igmanu još jedno vrijeme morat će pričekati na eventualnu rekonstrukciju. 
Na žalost, na bajku iz Sarajeva i te prelijepe 1984. godine danas podsjećaju samo ruševine. U listopadu prošle godine svečano je otvoren obnovljeni Olimpijski muzej koji podsjeća na olimpijske igre od prije 37 godina. Nije teško zaključiti da su 37 godina od održavanja olimpijskih igrara ostala samo lijepa sjećanja, jer mnogi će reći da se tih 11 dana živjelo kao u bajci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?