energetska strategija

Osniva se burza električne energije, strujom će se trgovati kao i ostalom robom

29.09.2018.
u 18:47

Ako i dalje na tržištu električne energije želi biti koliko-toliko konkurentna, BiH mora napraviti burzu na kojoj će se aukcijski moći kupovati kilovati električne energije s bilo kojeg tržišta u svijetu. Mogućnost utemeljenja burze električne energije spominjala se više puta u krugovima bh. vlasti, ali čelnicima triju elektroprivreda ovakva mogućnost najavljena je u dokumentu koji nosi naziv “Okvirna energetska strategija Federacije Bosne i Hercegovine”. Uspostavom burze električnom energijom moći će se trgovati kao robom. Pri tome se električnom energijom trguje ili među državama ili unutar države. S obzirom na to da je električnu energiju danas još uvijek teško uskladištiti, osobito bez velikih troškova, i ponuda i potražnja su podložne velikim varijacijama. - Budući da Bosna i Hercegovina još nema razvijenu burzu električne energije i aukcijski način nabave, veleprodaja se vrši isključivo kroz bilateralne ugovore. Od 2016. godine je uspostavljeno balansno tržište preko javnog natječaja, dok bi se u budućnosti trebalo prijeći na aukcijski način nabave. S obzirom na razvoj burzi i važnost izvoza unutar regije, u BiH je nužna daljnja institucionalizacija veleprodaje. Susjedne zemlje, poput Hrvatske, Srbije i Bugarske, su u 2016. godini lansirale svoje platforme za “dan unaprijed” tržište. Cilj ovakvih burzi (CROPEX, SEEPEX, IBEX) je unijeti transparentnost i likvidnost na balkansko tržište električne energije pružajući referentne cijene.

Daljnji planovi burzi su usmjereni prema spajanju s ostalim tržištima kako bi se na taj način povećala likvidnost i kao posljedica smanjile oscilacije cijena. Glavne prednosti burze električne energije su: sigurnost naplate i transparentnost, uspostava referentne cijene električne energije, povezivanje s drugim tržištima i povećanje važnosti uloge unutar dnevnog tržišta u budućnosti, piše o ovom dokumentu. Ističe se kako kod liberalizacije tržišta električne energije dolazi do odvajanja proizvodnje od prijenosa i opskrbe, pri čemu je nužno da se elektroenergetski sektor, kao i poduzeća koja se time bave, restruktuira. Spomenimo kako je mogućnost utemeljenja burze električne energije nedavno spominjana na regionalnoj konferencije o uspostavi organiziranog tržišta električne energije, koja je održana u Mostaru. Tada je direktor Hrvatske burze električne energije (CROPEX) Silvio Brkić najavio kako će institucija kojoj je na čelu pomoći u uspostavi slične burze u BiH, čije bi sjedište bilo u Mostaru.

- CROPEX će nastaviti podržavati ciljeve energetske zajednice o uspostavi burzi električne energije u regiji jugoistoka Europe, njihovo međusobno povezivanje i ostvarivanje veze s EU-om. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?