ljubuški

Osmorica novaka dala prve privremene zavjete

12.07.2016.
u 08:00

Hercegovačka franjevačka provincija brine se za svoj svećenički pomladak.

U crkvi sv. Ante na Humcu u Ljubuškom upriličena je svečanost zavjetovanja osmorice novaka, koji su proveli godinu kušnje u novicijatu na Humcu.

Misno slavlje

Bio je to lijep i dojmljiv duhovni čin i događaj kojem je nazočilo više od 30 njihovih starijih kolega franjevaca, uglavnom iz matične provincije, a posebice je bilo zanimljivo što su bila i trojica mladih svećenika crne puti, pretpostavljamo iz Afrike.

Svečano misno slavlje predvodio je hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko, a u koncelebraciji su bili učitelj (odgojitelj, meštar) novaka fra Slavko Soldo i humački gvardijan fra Velimir Mandić.

Posebno zavjetovanje provedeno je tijekom misnog obreda, a sastojalo se od nekoliko sastavnih dijelova.

Na početku svečanosti meštar fra Slavko Soldo je prozvao poimence novake, na što se svaki od njih odazvao riječima: “Evo me”, a to su: fra Danijel Majstorović (župa Drinovci), fra Jozo Malić (Kongora), fra Nikola Drljepan (Čapljina), fra Franjo Ćorić (Čitluk), fra Josip Duvnjak (Šujica), fra Franjo Markić (Kočerin), fra Ivan Hrkać (Široki Brijeg) i fra Ivan Slišković (Široki Brijeg).

Privremeni zavjet

Nakon potvrdnih odgovora na postavljena pitanja, mlada i buduća “mala braća” su pojedinačno pristupala ocu provincijalu, kleknula i stavila svoje sklopljene ruke među njegove dlanove i izrekla svoj prvi privremeni zavjet.

Na godinu dana zavjetovali su se da će živjeti u čistoći, poslušnosti i siromaštvu, a do konačne odluke da će kao svećenici svoj život posve posvetiti Bogu i svojoj svetoj Katoličkoj crkvi, zavjete će produžavati još četiri puta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije