Vlada Švedske

Osigurano 4,5 milijuna eura za smanjenje utjecaja opasnih kemikalija

18.11.2019.
u 13:21

Vlada Švedske osigurala je 4,5 milijuna eura u okviru programa koji bi trebao smanjiti utjecaj opasnih kemikalija, organskih zagađujućih tvari koje se dugo razgrađuju u prirodi, na zdravlje ljudi.

Kako je pojašnjeno tijekom današnjeg predstavljanja projekta u Sarajevu, postojane organske zagađujuće tvari (POPs) su organski spojevi otporni na degradaciju u okolišu putem kemijskih, bioloških i fotolitičkih procesa.

Izloženost POPs tvarima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući neke vrste raka, pojavu porođajnih defekata, disfunkcionalni imunološki i reproduktivni sustav, veću osjetljivost na bolesti te oštećenje središnjeg i perifernog živčanog sustava. 

Kako bi se doprinijelo adekvatnom rješavanju ove vrste opasnog otpada pokrenut je petogodišnji projekt "Okolinsko prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim tvarima (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom".

Šef Odjela za suradnju u Veleposlanstvu Švedske u BiH Torgny Svenungsson kazao je kako će BiH izgraditi potrebne kapacitete kako bi upravljala ovom vrstom otpada, ocjenjujući da se projekt bavi važnim pitanjem okoliša.

Izrazio je nadu da će u ovom petogodišnjem razdoblju biti osigurani bolji kapaciteti, ali i da će bh. institucije ispuniti svoje međunarodne obveze budući da se to pitanje tiče izravno Štokholmske konvencije o postojanim organskim zagađujućim tvarima koju je BiH ratificirala 2010. godine.

No, dodao je, to je od izuzetne važnosti zbog aspiracija BiH ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji, ali itekako će doprinijeti boljem životu građana u BiH.

Rečeno je i kako na prostoru BiH niti u zemljama bivše Jugoslavije ne postoji postrojenje koje može uništavati ovu vrstu otpada zbog čega se on mora izvoziti u zemlje gdje postoje spalionice za ovu vrstu otpada.

Fokus projekta je prevencija uvoza, upotrebe i ispuštanja POPs-a kroz aktivnosti koje u fokusu imaju održivo upravljanje pesticidima, prelazak na okolinski prihvatljive tehnologije u industriji plastike, rad s carinicima, sanacija napuštenih industrijskih lokacija te adekvatno upravljanje opasnim otpadom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije