tržište električne energije

Organizirano tržište donijet će niz pogodnosti BiH, Mostaru, ali i cijeloj regiji

20.10.2017.
u 08:00

Konferencija, poput ove koju je Elektroprivreda HZ HB, zajedno sa svojim partnerima, organizirala jučer u Mostaru, primjer je događaja koji spaja vrhunske stručnjake, znanstvenike, ali i obične ljude iz cijele regije koji se žele više upoznati s temom slobodnog tržišta električne energije, složili su se naši sugovornici koji ne dolaze iz energetskoga sektora, piše Večernji list BiH.

Poslovni sektor i Vlada

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić ističe kako je ova konferencija jedna od najznačajnijih u regiji koja podržava suradnju poslovnog sektora, vladinih institucija i omogućava upoznavanje šire javnosti sa značajem energetskoga sektora za cjelokupno gospodarstvo i društveni razvoj. Kada je riječ o otvaranju burze električne energije u Mostaru, Lasić ističe kako će to imati pozitivne implikacije na razvoj tržišta električne energije u BiH, rast bruto društvenog dohotka, ali i približavanje BiH, regije, grada Mostara i samoga EP HZ HB suvremenim modernim kretanjima u području energetike.

- Ovakav projekt zahtijeva dugotrajne i iscrpne pripreme, ali koristi od sudjelovanja na organiziranom tržištu će zasigurno biti višestruke - zaključio je Lasić. Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg ističe kako je ova županija, kao iznimno značajno područje proizvodnje električne energije s brojnim hidroelektranama te vrijednim potencijalima za izgradnju elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, kao što su sunce i vjetar, iznimno zainteresirana za uspostavljanje organiziranog tržišta električne energije u BiH. - Pozdravljamo i prijedlog prema kojem bi se sjedište, nadam se, u što skorije vrijeme, uspostavljene burze električne energije nalazilo upravo u Mostaru i našoj županiji. Smatram kako je, zbog razloga koje sam naveo, Mostar prirodno i logično središte te kako će donositelji odluke poduprijeti takvo razmišljanje i upravo Mostar izabrati za sjedište burze - kazao je Herceg.

Poticaj nadležnima

Naglasio je i kako održavanje konferencije vidi i kao poticaj nadležnima da što prije donesu odluku o utemeljenju burze kojoj će sjedište biti u Mostaru. Sličnog je mišljenja i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

- Postoje neke opstrukcije glede burze električne energije u Mostaru, ali nadam se kako će i ova konferencija te sve ostalo što se radi pridonijeti tome da ona što prije zaživi u Mostaru. To je jedan od davnih dogovora i vjerujem kako ti dogovori nisu samo mrtvo slovo na papiru nego da će se uistinu i to vrlo brzo realizirati. Za grad Mostar je to od iznimne važnosti jer tu imamo i najvećeg potrošača električne energije u Bosni i Hercegovini, imamo hidroelektrane na Neretvi, kao i puno nekih pokazatelja koji su važni za energetiku te mislim da nije slučajno za taj projekt odabran baš grad Mostar - kazao je prvi čovjek grada Mostara. Silvio Brkić iz Hrvatske burze električne energije naglasio je kako je burza električne energije na razini BiH svakako potrebna. - Činjenica je da su se nekakve sinergije ostvarile između CROPEX-a i EP HZ HB te Neovisnog operatora sustava BiH u Sarajevu oko načina modela i budućnosti burze električne energije BiH sa sjedištem u Mostaru. Na tom pozitivnom valu i energiji nastavljamo okupljati sve veći broj utjecajnih ljudi BiH i one iz okruženja koji će svojom podrškom dovesti do realizacije tog projekta - smatra Brkić. Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, istaknuo je kako se nada da će ova konferencija dati odgovore na veliki broj pitanja glede organizacije burze električne energije u Mostaru, kao i objasniti njezin način trgovanja.

- U svakom slučaju, svako organizirano tržište u Bosni i Hercegovini je prevažno, pa tako i organizirano tržište električne energije - zaključio je Šantić. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije