Rusija regrutira Srbe kako bi popunila vojne snage u Ukrajini

Organizator novačenja Srba za rat u Ukrajini je Davor Savičić iz Doboja

19.10.2023.
u 15:00

Wagner je najpoznatija plaćenička skupina koja je sudjelovala u krvavim borbama, a uz Ruse, nemali broj stranaca odlazi u Rusiju. Među njima ima i Srba. Britanski The Guardian donosi reportažu o ovoj temi, a u svom tekstu prilaže informacije koje je dobio od dvojice boraca koji su pristali govoriti za ovaj britanski medij, kao i popis unovačenih Srba koji je procurio.

Početkom rujna Branko se ukrcao na izravan let iz Beograda za Moskvu. Nakon nekoliko dana u ruskoj prijestolnici Branko je s još trojicom srpskih državljana prevezen u vojno središte za novačenje u Krasnogorsku, gradu na periferiji Moskve, gdje je skupina potpisala ugovor s ruskom vojskom. - Sve je išlo jako brzo. U jednom sam danu postao ruski vojnik... Sad čekam da me pošalju u Ukrajinu - kazao je Branko u SMS-u na Telegramu, tražeći anonimnost kako bi mogao slobodno govoriti, piše britanski The Guardian.

Inače, Branko (nije pravo ime) je bio dio najnovije akcije Moskve u novačenju Srba koji će se boriti za Ruse u Ukrajini, dok Kremlj nastoji obnoviti svoje snage, iscrpljene nakon 18 mjeseci teških borbi.

Naime, na osnovi iskaza dvojice srpskih boraca koja su otputovala u Rusiju, kao i popisa regrutiranih Srba koji je procurio u javnost, The Guardian je otkrio kako su ruski dužnosnici planirali regrutirati stotine srpskih državljana za pojačanje vlastitih vojnih kapaciteta.

Srpska shema novačenja

Od početka agresije u Ukrajini Rusija je uvela niz zakona kako bi privukla strane državljane da se pridruže njihovim trupama. Vladimir Putin je na sigurnosnom sastanku nedugo nakon što su njegove trupe izvršile invaziju na Ukrajinu rekao kako bi Kremlj trebao pomoći ljudima iz inozemstva koji se planiraju boriti na strani Rusije. On je potom potpisao naredbu kojom se smanjuje minimalna duljina ugovorne vojne službe za strance s pet na jednu godinu i ponudio ubrzani postupak novačenja stranih boraca.

Srbija, koja je kandidat za pristupanje EU još od 2012., bori se kako bi uravnotežila povijesno bliske veze s Rusijom i težnje za integracijom s Europom, a napetosti su pogoršane ratom u Ukrajini jer veliki je broj Srba koji simpatiziraju Rusiju.

Proruski osjećaji posebno su jaki među srbijanskim ultranacionalističkim skupinama, koje su od početka rata u Ukrajini organizirale niz proruskih skupova i prosvjeda potpore.

Iako se čini kako broj Srba koji su do sada unovačeni nije dovoljno veliki kako bi stvorio opipljivu razliku na bojištu, akcije Moskve riskiraju zatezanje njezinih odnosa sa Srbijom, jednim od rijetkih saveznika na Zapadu.

Predvodnik srpske sheme novačenja, plana za koji se činilo kako je osmišljen tijekom ljeta, bio je Davor Savičić, Srbin koji je proveo godine boreći se tijekom prvog ruskog upada u Ukrajinu 2014. Savičića se povezuje i s paravojnom skupinom Wagner. Pojedini mediji u Srbiji pisali su o Savičiću navodeći da je rodom iz BiH (Doboj), gdje je sudjelovao u ratu kao pripadnik paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, koju je predvodio Željko Ražnatović Arkan, optužen 1999. pred Međunarodnim sudom u Haagu za ratne zločine. Mediji su o Savičiću pisali i kako je bio dio Jedinice za specijalne operacije Ministarstva unutarnjih poslova (JSO Crvene beretke), na čijem je čelu bio Milorad Ulemek Legija, osuđen 2007. za organiziranje ubojstva premijera Zorana Đinđića.

Novinska kuća Fontanka objavila je kako se on ranije borio u Siriji s Wagnerom. Dva izvora bliska paravojnoj skupini The Guardianu su potvrdila Savičićevu prijašnju umiješanost.

U intervjuu 21. kolovoza ove godine s prokremaljskim TV voditeljem Vladimirom Solovjovom Savičić je otvoreno govorio o tome kako je postavljen na čelo postrojbe sastavljene od srpskih državljana u ratu u Ukrajini.

- Sada službeno potpisujemo ugovor s ruskim Ministarstvom obrane. Vojnici prolaze kroz Krasnogorski vojni ured za prijavu i novačenje - rekao je, opisujući detalje koji su se slagali s "Brankovim" tvrdnjama.

Uz Savičića je tijekom intervjua gostovao još jedan Srbin, Dejan Berić, poznat kao Deki snajperist, koji je Solovjovu rekao kako su se srpski borci prijavili u sastav ruske 106. zračno-desantne divizije.

- Kada je Vladimir Vladimirovič Putin dopustio strancima da dođu, napravio sam plan kako će to sve funkcionirati i obratio se svom generalu - rekao je Berić pokazujući na Savičića. - Dolaze momci, mi ih upoznajemo, onda oni odmah idu u vojno-prijavni ured i potpisuju ugovor. Većina stranih dragovoljaca u ruskoj vojsci je iz Srbije - dodao je.

Berić, mršav čovjek duge crne kose, ranije je davao intervjue ruskim državnim medijima u kojima je opisao kako se borio u sastavu proruske samoproglašene Narodne Republike Donjeck u Ukrajini od 2014. godine.

Čini se kako ruski dužnosnici blisko koordiniraju proces novačenja.

Služba BBC-ja na ruskom jeziku, koja je prošlog tjedna prva izvijestila o srpskoj shemi novačenja, objavila je kako je došla u posjed privatne snimke sastanka Savičića i neimenovanih dužnosnika u Moskvi, na kojoj je Savičić izjavio kako planira regrutirati do 1000 srpskih državljana koji bi formirali vlastiti bataljun u sklopu 106. zrakoplovno-desantne divizije.

Rusko Ministarstvo obrane nije bilo dostupno za komentar. Točan broj Srba koji su potpisali ugovor s ruskom vojskom ostaje nepoznat.

Orden Respubliki, antiratna ruska skupina zviždača, podijelio je s britanskim dnevnikom The Guardian popis na kojem se nalazi 13 Srba koji su se navodno od rujna prijavili u rusku vojsku. Dvojica od 13 muškaraca s popisa, uključujući "Branka", odgovorila su na zahtjev The Guardiana za komentar.

- Za sada ima 60 - 70 ljudi - rekao je jedan od Srba s popisa, koji je također u rujnu doputovao iz Srbije u Moskvu, dodajući kako je potpisao za 106. desantnu diviziju. Kazao je kako se odlučio pridružiti ruskoj vojsci iz "ideoloških razloga" te kako su unosne vojne plaće imale "sporednu ulogu".

Kazneni progon

Ova novačenja riskiraju poticanje napetosti između Moskve i Beograda. Prošlog siječnja srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ljutito je reagirao na nacionalnoj TV nakon ruske videosnimke za koju se tvrdilo da prikazuje srpske dragovoljce kako se bore s Wagnerovim trupama u Ukrajini.

- Zašto vi iz Wagnera zovete bilo koga iz Srbije kada znate kako je to protiv naših pravila? - kazao je Vučić govoreći o zakonu koji Srbima zabranjuje sudjelovanje u sukobima u inozemstvu.

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević također je upozorio Srbe da ne idu za Ruse ratovati u Ukrajinu. Od tada je procesuirano više od dvadeset srpskih nacionalista.

Viktor Zaplatin, ruski ratni veteran, koji je regrutirao srpske dragovoljce u borbama uz proruske snage u Ukrajini 2014., rekao je kako su srbijanske vlasti oštro kažnjavale borce koji su odlazili u Rusiju.

- Rizici od kaznenog progona za one koji su otišli u Rusiju i vratili se u Srbiju vrlo su visoki - rekao je Zaplatin. - U Rusiji je uvijek bilo dobrovoljaca iz Srbije. To znači da i sada tamo ima volontera, ali njihov broj i u kojem svojstvu oni sudjeluju i služe organizacijske su tajne - dodao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije