Burno u prosvjeti HNŽ-a

Organizacijske sheme tek u kolovozu, višak je 150 djelatnika

16.07.2018.
u 13:15

Organizacijske sheme i višak djelatnika u prosvjeti problemi su s kojima će se vlasti i sindikati prosvjete još jednom suočiti uoči nove školske godine. Ovih dana održano je nekoliko sastanaka na kojima se razgovaralo o problemima, ali nikakvih konkretnih dogovora nema, piše Večernji list BiH.

Pitanje viška djelatnika

- Mi imamo višak od 150 djelatnika u prosvjeti u HNŽ-u. Svake godine smanjuje se broj djece u školama, a broj prosvjetara raste. U nekim sredinama ćemo imati razrede s jednim učenikom ili pet, što je daleko ispod standarda. Mnogo je problema koje trebamo riješiti u razgovorima sa sindikatima - rekli su za Večernji list iz Vlade HNŽ-a te dodali kako je i ove godine cilj riješiti pitanje viška djelatnika i osigurati svima posao umjesto podjele otkaza. Ali sindikati se neće zaustaviti samo na tome. Kako nam je rekao Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, prije dogovora vezanog uz organizacijske sheme treba riješiti pitanje novog kolektivnog ugovora i povećanja koeficijenta. Prema Lauševim riječima, prosječna plaća članova Sindikata koji vodi je nešto iznad 800 maraka i Sindikat traži da plaća bude povećana za oko 100 maraka. - Prije svih, moramo riješiti ove zahtjeve. Zato ne očekujem da ćemo pitanje organizacijskih shema riješiti prije 20. kolovoza. S druge strane, ako se ova pitanja ne riješe, nova školska godina će početi štrajkovima - izjavio je Lauš za Večernji list. On i njegov sindikat će ovih dana intenzivirati pregovore s Vladom, odnosno ministrom prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a dr. sc. Rašidom Hadžovićem koji je na čelu pregovaračkoga tima. Inače, prema podacima iz proračuna HNŽ-a, za ovu godinu zahtjevi predškolskog i osnovnog obrazovanja iznose 45,9 milijuna maraka, dok je u proračunu koji je usvojen za tu namjenu osigurano 39,8 milijuna maraka. Prosvjeta je najveća stavka u županijskom proračunu i ove godine će na nju biti potrošena 82 milijuna maraka.

Realne mogućnosti

- Trošimo na prosvjetu 82 milijuna maraka, imamo 150 zaposlenih viška i sada trebamo pregovarati o povećanju plaća. Ne bismo imali ništa protiv povećanja plaća kada bi nam proračunske mogućnosti to dopuštale. Samo za osnovno i srednje obrazovanje izdvajaju se 64 milijuna maraka iz županijskog proračuna. A broj djece nam se stalno smanjuje. Ako ćemo povećavati plaće u obrazovanju, onda bismo trebali razgovarati i o kvaliteti nastave koju dobivamo za taj novac, kako spriječiti povećanje broja radnika iako se broj djece stalno smanjuje i kako riješiti pitanje 150 zaposlenih viška. Sva ta pitanja moramo riješiti ako želimo poboljšati stanje u obrazovanju - zaključili su naši sugovornici iz Vlade HNŽ-a. U svakom slučaju, pred županijskom Vladom u Mostaru i sindikatima prosvjete vruće je pregovaračko ljeto. Trenutačno se čini kako su dvije strane jako udaljene u svojim stajalištima te kako je dogovor daleko. Sindikati igraju i na kartu da je ovo izborna godina i da političarima svakako ne odgovara odgoda početka školske godine kroz štrajk. S druge strane, donositi rješenja izvan proračunskih mogućnosti moglo bi biti kobno za sve. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?