gospodarstvenik iz Posavine

Orašje središte Maxhof Gruppe za Europu

27.03.2020.
u 23:00

Nakon Singapura, Švicarske i Hrvatske gospodarstvenik posavskih korijena Ivica Turza milijunska ulaganja usmjerava u Orašje gdje planira da njegova tvrtka Maxhof postane središte proizvodnje sitnih kućanskih aparata za Europu. Iako je korijenima vezan za Posavinu, Turza, ipak, ekonomski razmišlja, a privukla ga je, prije svega, oraška poslovna zona za uređenom infrastrukturom, položaj Orašja na granici s Europom i odlična prometna povezanost s autocestama i glavnim prometnicama koje vode prema Zagrebu, Beogradu, Budimpešti ili Sarajevu, piše Večernji list BiH. 

- Sve je blizu, u prosjeku s oko 250 km od jednog do drugoga, a u središtu je perfektno povezano s Orašjem. Mislim da bolje ne može za gospodarstvenika - kaže nam Turza, menadžer eminentnog američkog investicijskog fonda zadužen za tržište Dalekog istoka sa sjedištem u Singapuru, koji već sedam godina i živi u Singapuru.

Pridržavaju se svih uputa

Turza ne skriva zadovoljstvo započetim biznisom u Orašju. Prvu tvrtku u BiH otvorio je upravo u Orašju s namjerom da ono bude središte za cijelu Europu. U vremenu kada mnogi odlaze prema Zapadu, Turza je krenuo obrnuto, od Zapada prema BiH. Ovih dana, kada je koronavirus jedina tema o kojoj se govori u svjetskim razmjerima, veliki poslovno-proizvodni objekt Maxhofa u Orašju se pokriva, čime Turza dodatno potvrđuje svoje riječi. – Izgradili smo ovaj objekt jer želimo da Orašje bude naše središte proizvodnje za cijelu Europu. Ja za Posavinu vidim svijetlu budućnost. To potvrđujem i milijunskim ulaganjem, a moja tvrtka i ja potrudit ćemo se otvoriti za mlade kvalitetna radna mjesta zbog kojih će se vraćati, a ne odlaziti iz posavske ravnice. Svi su stali s proizvodnjama, no ovim radovima mi šaljemo poruku da život ne smije stati jer mi moramo raditi i ispunjavati bar minimalno neke planove - telefonski nam je kazao Turza. Dodaje kako želi suradnju sa Sveučilištem Mostar jer u Orašju je dislocirani Centar studiranja koji može educirati kadrove u tom smjeru.

Poslovno-proizvodni objekt

Obišli smo gradilište na Poslovnoj zoni Dusine na kojem djelatnici postavljaju veliku krovnu konstrukciju poslovno-proizvodne zgrade. Budno ih nadzire izvršni direktor Jozo Puškarić.

- Mi pokazujemo da se okrećemo životu jer ne smijemo biti zarobljeni pesimizmom i ne gledati u budućnost. Naravno, djelatnici koji su sada na terenu poštuju sve upute kriznih stožera o ponašanju, a stalne zaposlenike poslali su doma da rade preko računala jer djelatnici su najveća vrijednost tvrtke. U travnju zatvaramo objekt stolarijom i počinjemo s unutarnjim uređenjem. Inače, mi u cijelosti upravljamo procesom proizvodnje sitnih kućanskih aparata, što uključuje čak i dizajn iz BiH uz pomoć dva dizajnera iz Njemačke koja vrše potporu dok mi ne budemo spremni u cijelosti preuzeti i taj dio. Da bismo se uskladili s europskim standardima, naš moto rada je “kvalitetom do kupca”, a tome će u budućnosti sve više težiti - dodaje Puškarić.

Inače, Maxhof je već stvorio proizvodnju u Orašje, ali rade u iznajmljenim prostorima. S novom poslovno-upravnom zgradom stvorili su uvjete za proširenje proizvodnje, samim time i nova zapošljavanja. Ovih dana otvorili su i tvrtku Maxhof i u susjednoj Županji jer ne žele da ih netko zastupa, kažu, to sami najbolje rade. - Što se tiče Orašja, planiramo se ove godine useliti i uvelike započeti posao jer ohrabrujuće vijesti dobivamo od Ivice gdje se pogoni u Singapuru polako vraćaju u funkciju - zaključuje Puškarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?