Unatoč pandemiji

Orašje dobiva zgradu s 25 socijalnih stanova, vrijednu 1,8 milijuna KM

Orašje:
17.11.2021.
u 09:00

U općini Orašje nekoliko je višemilijunskih projekata koji obilježavaju 2021. kao godinu u kojoj pandemija nije zaustavila projekte od životne važnosti za tu posavsku općinu. Izgradnja prečistača vode u općini Orašje projekt je koji će osigurati pitku i zdravu vodu, a vrijedan je više od tri milijuna KM, piše Večernji list BiH. 

Dom zdravlja

Dovršetak projekta očekuje se do kraja ove godine, ističu u općinskome poglavarstvu. Projekt Doma zdravlja u Orašju provodi se zajedničkim sredstvima Općine, županijske Vlade, Federacije Bosne i Hercegovine i uz potporu Republike Hrvatske. Vrijednost investicije prelazi 2,3 milijuna KM, a završetak radova je planiran do kraja iduće godine, najavili su iz Općine, kao i gradnju zgrade za socijalno zbrinjavanje s 25 stanova vrijednu 1,8 milijuna KM. Općina Orašje ima dvije gospodarske zone, a zbog pomanjkanja zemljišta potrebnog za izgradnju novih proizvodnih hala te zanimanja gospodarstvenika koji žele investirati u otvaranje novih radnih mjesta, u tijeku je izrada urbanističkog plana. U oblasti turizma i ugostiteljstva najavljena su dva zanimljiva projekta koja su u fazi idejnih rješenja, Beer Fest Orašje i Sportska lučica Orašje, a u planu je i projekt kabliranja 110 kW voda, vrijedan oko 1,5 milijuna KM, kao pretpostavka daljnjeg razvoja Orašja. Kada su oraški gospodarstvenici u pitanju, svakako je u samom vrhu po visini ulaganja poduzetnik Drago Živković iz Kostrča, direktor i vlasnik poduzeća Maxi koji još od 1996. ustrajnim radom svake godine pomiče granice poduzetničke uspješnosti. U svom rodnom kraju stvara nova radna mjesta, otvara objekte s prepoznatljivim pečatom zdanja koje krase velika gradska središta. Ulaganje u takvim okvirima Živkoviću je izazov jer ne planira lokalno već uporno pomiče granice poslovanja prema EU standardima u graditeljstvu, trgovini, proizvodnji.

EU standardi

Drago Živković više od dva desetljeća kontinuirano ulaže milijunska sredstva u oraški kraj. Do sada je taj iznos dosegao čak oko 50 mil. KM, čime je postao i poduzetnik s najvećim ulaganjem u Posavinu. Tvrtka Maxi zapošljava oko 300 djelatnika. Zahvaljujući Živkoviću Orašje je na turističkoj mapi 2016. dobilo i hotel Navis s četiri zvjezdice, a ove je godine uspio otvoriti novi Maxi market po EU standardima.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?