nakon isteka mandata

Oproštajna poruka Ružice Jukić, vraća se u Općinski sud

07.06.2020.
u 17:18

Dosadašnjoj potpredsjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružici Jukić istekao je mandat, a suci županijskih i općinskih sudova iz Federacije BiH su glasovanjem odlučili za novu članicu VSTV-a izabrati Sanelu Gorušanović-Butigan, sutkinju Općinskog suda u Sarajevu koja tu dužnost obnaša od 2007. godine.

U oproštajnoj poruci, Jukić se zahvalila sucima općinskih i županijskih sudova u Federaciji BiH koji su za nju glasovali u dva mandata, prenosi N1. 

"Također se zahvaljujem svima, koji su me pratili na mom Facebook profilu i zahvaljujem se svima na toj podršci, koja je bila sve, samo ne jednonacionalna, a što mi je najveće priznanje. Zahvaljujem se i medijima, koji su me godinama pratili, pa čak i onima, koji su bili svjesno zlonamjerni i u službi jedne politike. Upravo sam ponosna na te napade, jer su dokaz da sam odlično radila i smetala jednostranačkom pravosuđu. Zahvaljujem se i stranim donatorima, a prvenstveno Europskoj uniji, kao jednom od najvećih donatora, koja je kroz renoviranje i gradnju sudova napravila moderne sudove po europskim standardima i stvorila tako sudovima ambijent za rad", navela je Jukić.

Kako je dodala, velika je čast biti član VSTV-a, kao i privilegija, ali je u isto vrijeme i velika odgovornost.

"Odgovornost se ogleda u tome što je VSTV regulatorno tijelo i to tijelo koje se stara za efikasnost pravosuđa, te su vrlo često suprotstavljeni interesi VSTV i sudaca, koji su godinama ukazivali na preveliku normu, kojom su zaduženi. Balansirala sam između ta dva interesa! Ono što će mi ostati kao nešto, što nisam uspjela promijeniti, iako sam sedam godina upozoravala na položaj oštećenog, koji je iz Zakona o kaznenog postupka izbrisan, kao stranka u postupku i koja bi da postoji, imala sva prava, još u istrazi, koja je imala i po ranijem zakonu. Republika Srpska je uradila prijedlog zakona, ali položaj oštećenog se neće puno izmijeniti ukoliko bude usvojen zakon, jer su urađene samo kozmetičke izmjene. Tako umjesto da oštećeni može nastupiti još u fazi istrage, kod odustajanja tužitelja od istrage ili donošenja naredbe da se neće voditi istraga, te da sam pokrene tužbu kod suda, on se prema prijedlogu novoga zakona može uključiti kao stranka u postupku tek na glavnom pretresu, kada tužitelj odustane od optužbe, a takvih je slučajeva vrlo malo", navela je.

Izrazila je nadu da će se i to dogoditi jer, kako je navela, "s ovim zakonodavstvom je glavni tužitelj posljednja instanca za oštećenog, a to znači prevelika moć pojedinaca u pravosuđu koju ako su nesavjesni, mogu zlouporabiti svoj službeni položaj i nanesu štetu, kako oštećenom, tako i državi".

"Mnogi su spekulirali kako sam pisala i davala izjave, jer mi je navodno obećano mjesto u politici, te ih moj povratak u sud demantira u takvoj vrsti spekulacije. Vraćam se u Općinski sud, na poziciju suca u kazneni odjel, a s koje pozicije sam i izabrana za člana VSTV".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije