liečnici upozorili

Oprez - pazite kakvu hranu jedete i ne izlažite se suncu

djevojka jede hrana
08.08.2022.
u 08:07

Na oprez konstantno pozivaju i liječnici koji su od početka rasta temperatura imali pune ruke posla.

Toplinski val ovo ljeto pogodio je cijeli svijet. Prema prognozama meteorologa AccuWeathera toplinski val koji je zapadnu Europu zahvatio u srpnju jedan je od najsnažnijih u posljednjih 200 godina, a ekstremni vremenski uvjeti ugasili su stotine života, piše Večernji list BiH.

Intervencije

Iako se prema najavljenim prognozama meteorologa FHMZ-a ne može reći da nas čekaju ekstremne vrućine, građani trebaju biti na oprezu kako im se uživanje u ljetu ne bi pretvorilo u višesatno provođenje vremena u liječničkim ambulantama zbog nemara. Na oprez konstantno pozivaju i liječnici koji su od početka rasta temperatura imali pune ruke posla.

- Otkako su krenule vrućine, točnije od početka lipnja, imamo povećan broj intervencija - kazala je nedavno dr. med. Kristina Šimović, voditeljica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Mostar. Prema njezinim riječima, visoke temperature najveći problem predstavljaju kroničnim bolesnicima, ali i svima onima koji se ne pridržavaju liječničkih preporuka. Da veliki broj ljudi traži pomoć liječnika, potvrdila je dr. Monika Glibić, liječnica u Hitnoj pomoći Mostar.

- Posljednjih mjesec dana imamo veći broj pacijenata. Popriličan broj turista, koji dolaze u Mostar, tražio je pomoć, ali i osoba koje ne borave tijekom cijele godine u Mostaru i koje nisu navikle na ove temperature koje im onda malo kvare odmore, ali sve se završi bez problema - objasnila je za RTV HB dr. Glibić, navodeći da je kod osoba koje dolaze po pomoć najuočljivija dehidracija zbog pojačanog znojenja. Ni domovi zdravlja u drugim dijelovima BiH nisu pošteđeni intervencija. Pomoć od sarajevskih liječnika pacijenti su najčešće tražili zbog stomačnih tegoba, što je za klix.ba potvrdio ravnatelj JU Dom zdravlja SŽ-a Abel Baltić.

- U posljednjih nekoliko tjedana u ambulante domova zdravlja u Sarajevskoj županiji javlja se na dnevnoj osnovi oko 50 građana, što je povećanje u odnosu na ranije razdoblje - kazao je dr. Baltić. Prema njegovim riječima, osim pacijenata koji dolaze zbog sumnje na koronavirus, značajan broj njih pak dolazi zbog problema s trbuhom.

- U ovom razdoblju i prije Covida bio je povećan broj pacijenata s tegobama probavnoga trakta, što se pripisuje vremenskim prilikama, povišenim temperaturama zraka i dehidraciji, trovanju hranom uslijed nedovoljnoga i nepravilnoga rukovanja namirnicama, posebice voća i povrća - kazao je za ovaj medij dr. Baltić. Pacijenti u Banjoj Luci najčešće su pomoć tražili zbog otežanoga disanja, bolova u grudnom košu, alergijskih reakcija... - kazali su liječnici. - Javljali su nam se pacijenti zbog bolova u grudnom košu, otežanog disanja, ozljeda, prometnih nesreća, kolapsa, neuroloških tegoba, alergijskih reakcija, abdominalnih tegoba te febrilnih stanja - potvrdili su iz banjolučkog Doma zdravlja za "Nezavisne", ističući kako su vrućine utjecale na veći broj pacijenata s različitom simptomatologijom.

Osvježenje od ljetnih vrućina i sparina koje nas očekuju idućih dana većina građana potražit će kupajući se u rijekama, jezerima, bazenima ili moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete.

Štitite se

Rijeke su najopasnije, ističu stručnjaci, jer su protočne, često imaju virove, zatim usjeke i često mijenjaju svoj tok. Jezera imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno temperatura je na površini toplija, a u dubini hladnija. Kako bi izbjegli neželjene, a i tragične posljedice, važno je da se pridržavate nekoliko osnovnih savjeta:

- Ne plivajte najmanje jedan sat nakon obroka, ne ulazite vrući u vodu ili ako ste konzumirali alkohol, ne skačite u vodu nepoznate dubine. I osnovno pravilo: U najtoplijem dijelu dana boravite u hladu i obvezno koristite zaštitni faktor. •
    

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?