U doba pandemije

Oporavak po pitanju zaposlenosti u BiH iznosi 48 posto

posao
27.12.2020.
u 11:55

Savjetnik za statistiku i planiranje u Uredu premijera Federacije BiH Nadir Jahić izjavio je za Fenu da u FBiH, u odnosu na inicijalni broj otpuštenih radnika na početku pandemije, oporavak po pitanju zaposlenosti iznosi 48 posto.

Podsjetio je da je u šest tjedana nakon uvođenja mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom više od 26.000 radnika u FBiH ostalo bez posla.

- Od tada, a zaključno s 14. prosinca 2020., broj zaposlenih u FBiH je povećan za 12.685 osoba i očekujemo da do kraja godine taj broj bude povećan za još 500 - rekao je Jahić.

Istaknuo je da je najbrži oporavak po pitanju broja zaposlenih zabilježen u Tuzlanskoj (više od 60 posto) i Zeničko-dobojskoj županiji (53 posto).

Jahić je naveo da je najviše otpuštenih bilo u uslužnom sektoru i to tamo gdje je prosjek plaća najniži.

- Od početka krize do danas prosječna plaća u FBiH je čak malo i porasla jer su sektori koji zapošljavaju stručni kadar nastavili s radom, a uslužni sektor u kojem su plaće niže je bio najviše pogođen - naglasio je Jahić.

Po njegovim riječima, to pokazuje da je najniže kvalificirana radna snaga na slabije plaćenim poslovima najviše osjetila posljedice krize.

Jahić je podsjetio da je Vlada FBiH od 16. ožujka do danas usvojila tzv. "Korona zakon" i još nekoliko uredbi o poticajima gospodarstvu radi očuvanja radnih mjesta, standarda stanovništva i ekonomske aktivnosti u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?