u prošloj godini

Operativna dobit Željeznica FBiH veća od 6 milijuna KM

Željeznice FBiH
03.03.2017.
u 16:04

-Smanjenje troškova bio je odlučujući faktor za povećanje operativne dobiti tvrtke. Troškovi su smanjeni za 4.252.947KM, a najveći udio u smanjenju troškova bilo je dalje smanjenje broja zaposlenih, tj. 122 uposlenika manje u 2016. godini, izjavio je Enis Džafić

Operativna dobit prije izdataka za kamate, porez na dobit i amortizaciju (EBITDA) JP Željeznice Federacije BiH u 2016. godini iznosila je 6.279.938 KM. Operativni prihod tvrtke u 2016. godini iznosio je 106.774.182 KM, dok su operativni rashodi iznosili 100.494.244 KM.

-Smanjenje troškova bio je odlučujući faktor za povećanje operativne dobiti tvrtke. Troškovi su smanjeni za 4.252.947KM, a najveći udio u smanjenju troškova bilo je dalje smanjenje broja zaposlenih, tj. 122 uposlenika manje u 2016. godini. U posljednje dvije godine broj zaposlenih smanjen je za 316, dok je istovremeno u istom razdoblju povećan obim poslova u prevozu tereta, što ukazuje na povećanje produktivnosti rada- izjavio je Enis Džafić generalni direktor Željeznica FBiH.

Džafić dalje navodi kako je tvrtka u 2016. godini, prevezla 8.863.000 tona robe, što je 26.000 tona više u odnosu na 2015. godinu, čime je nastavljen trend povećanja sa stabilnih 20% iznad prosjeka EU.

-Očekivali smo i bolji financijski rezultat u tom smislu, međutim tržište čelika bilo je prošle godine pogođeno recesijom, zbog čega je Arcelor Mittal smanjio obim transporta za 700.000 tona. S druge strane, putničko prometovanje je manje, a jedan od razloga je privremeno obustavljanje linije Čapljina – Sarajevo zbog rekonstrukcije pruge- pojašnjava Džafić i dodaje: 

-U godini koja je pred nama očekujemo daljnje povećanje prihoda po osnovu transporta tereta. S tim u vezi očekuje se uvođenje regulative za transport nafte u skladu s europskim sigurnosnim i ekološkim standardima, što bi Željeznicama FBiH godišnje donijelo dodatnih oko 25 milijuna KM prihoda. S druge strane, planirano je dalje smanjenje troškova kroz nastavak smanjenja broja zaposlenih po principu prirodnog odliva (odlasci u penziju) za 400 ljudi do 2020. godine- kazao je Džafić, priopćeno je iz Željeznica FBiH. 

- Željeznice FBiH su generator ekonomskog razvoja, ekološke održivosti u kojoj je smanjenje CO2 imperativ, te jamac bržeg i kvalitetnijeg razvoja prometnog sustava rasterećenja cestovnog prometa i povećanja sigurnosti u promet. Vrijeme spašavanja ove tvrtke je iza nas. Iduće dvije godine mandata ove Uprave iskoristit ćemo za izgradnju jedne nove snažne tvrtke. Ovom prilikom zahvalio bih se svim našim radnicima na ovim značajnim poslovnim uspjesima- izjavio je Džafić, navode iz ŽFBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?