skb mostar opet u problemima

Operacijski program nastavljen zahvaljujući dozama krvi iz Sarajeva

31.07.2018.
u 10:31

Nakon što je prije mjesec dana u SKB-u Mostar bio obustavljen operacijski program zbog nedostatka krvnih grupa 0+ i 0-, mostarska bolnica ponovno se našla u sličnim problemima, piše Večernji list BiH. Kako nam je rekla prim. dr. Jadranka Knežević, voditeljica Transfuzijskog centra SKB-a Mostar, ovaj put se nije išlo s obustavom operacija, nego se tražila pomoć drugih bolnica.

Traženje pomoći

- Nismo mogli ponovno obustaviti operacije nakon samo mjesec dana, nego smo pomoć zatražili od sarajevske bolnice. Oni su nam pristali ustupiti određen broj doza krvi koje nam nedostaju, vozač je već u putu i neće biti obustava operacijskog programa. Zahvalni smo kolegama u Sarajevu što su nam pružili pomoć sada kada nam je nepotrebnija - kazala je jučer Knežević za Večernji list. Dodala je kako je SKB Mostar u ovu poziciju došao nakon burnog vikenda tijekom kojega je potrošeno više od 30 doza krvi grupa 0+ i 0-.

- Imali smo tri pacijenta koja su imala obilna krvarenja, nekoliko operacija na srcu i to je dovoljno da se naše rezerve ozbiljno iscrpe. Pozivamo sve darovatelje krvi da se odazovu našem pozivu za pomoć jer samo preko njih možemo osigurati potrebne rezerve krvi koje su nam potrebne za normalan rad bolnice - poručila je naša sugovornica. Inače, mostarska bolnica je do sada bila ta koja je pomagala drugim bolnicama u regiji. Stanovnici Hercegovine imaju dugu tradiciju darivanja krvi, tako da je stanje sa zalihama uglavnom stabilno. Ipak, krize koje se javljaju s krvnim grupama 0+ i 0- pojavljuju se svako malo i radi se o problemu koji traži dugoročno rješenje. - Mi još od listopada prošle godine imamo skoro stalne nestašice ovih krvnih grupa. Iako provodimo brojne akcije darivanja krvi, često se nađemo u poziciji da nam nedostaju baš ove dvije spomenute krvne grupe. Pokušat ćemo u budućnosti osigurati veći broj doza ovih krvnih grupa kako bismo izbjegli krize - zaključila je dr. Knežević. Transfuzijski centar SKB-a Mostar idućih dana će organizirati nove akcije darivanja krvi na području Hercegovine. Očekuje se kako će odziv na ove događaje biti dobar i kako će se prevladati trenutačna situacija.

Pad tijekom ljeta

Darivanje krvi tijekom godišnjih odmora i ljeta u pravilu je slabije u odnosu na ostatak godine. Iz mostarske bolnice su poručili svima koji mogu darovati krv da to i učine jer mnogo je lakše biti darovatelj nego netko kome je krv žurno potrebna. - Krv možete darovati svakim radnim danom u Transfuzijskom centru SKB-a Mostar od 7.30 do 14.30 sati. Ako treba, naši djelatnici će raditi i nakon radnog vremena kako bi osigurali još poneku dozu krvi. Nije nam se problem prilagoditi našim darovateljima jer mi smo tu upravo zbog njih i naših pacijenata. Uložit ćemo maksimalne napore kako bismo izbjegli krize s kojima se sada suočavamo - zaključuje se u apelu Transfuzijskog centra SKB-a Mostar koji je jučer upućen javnosti. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?