orašje

Općinski sud među najboljima

21.10.2016.
u 09:00

Na temelju objektivnih statističkih pokazatelja Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, koje ocjenjuje sve sudove u BiH, u posljednjih pet godina uvrstilo je Općinski sud Orašje među prvih pet u Federaciji BiH, odnosno među deset najboljih sudova u Bosni i Hercegovini. 

Preduvjeti za dobre rezultate postoje jer sud ima jako dobre uvjete rada, s 9 sudaca i 50 zaposlenika, što je maksimalna popunjenost, a ima i odličnu suradnju sa svim mjerodavnim institucijama, tvrde u Općinskom sudu Orašje.

Usklađivanje podataka

- Prošle godine u Posavskoj županiji počela je vrlo važna aktivnost na usklađivanju katastarskih i zemljišno-knjižnih podataka, a pri Općinskome sudu Orašje, odnosno zemljišno-knjižnom odjelu, vrši se usklađivanje podataka za KO Orašje 1 i 2.

Postotak usklađenosti do sada je samo pogubnih 2 posto, a cilj je aktivnostima koje će se nastaviti i u idućoj godini usklađenost povećati na 20 do 25 posto, kazao je predsjednik Općinskog suda Orašje Darko Župarić.

Okončanjem komasacije za Vidovice i Kopanice i okončanjem usklađivanja knjiga za Ugljaru i Donju Mahalu 2 postići će se usklađenost do 25 posto.

Projekt se provodi uz financijsku potporu Svjetske banke.

Sud je zaposlio dodatne djelatnike te će se idućih mjeseci provoditi dodatne aktivnosti vezane uz projekt usklađivanja, naglasio je Župarić. 

Poziv vlasnicima zemljišta

Ovih dana u medijima bit će objavljen oglas kojim će se pozvati vlasnici zemljišta za KO Orašje 1 i 2, koji imaju dokumentaciju, ugovor, odluku o nasljeđivanju, ugovor o nekretnini koji nisu knjižili, da se jave zemljišno-knjižnom odjelu suda da se taj posao obavi, i to bez naknade, a nakon dva mjeseca morat će plaćati uobičajene sudske pristojbe.

Cilj je povećati usklađenost katastarskih i zemljišno-knjižnih podataka i s ovim aktivnostima nastaviti i dalje, a ako Svjetska banka nastavi financiranje, ovaj postupak u Posavskoj županiji trebao bi se okončati u idućih pet godina.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije