Uskoro novi zakon

Općinama će ostati 80 posto boravišnih pristojbi, milijuni KM za nove projekte

08.04.2017.
u 07:00

Promjenama Zakon o turizmu i turističkoj djelatnosti 2003.god ukinute su lokalne turističke zajednice, a općine su ostale bez milijuna maraka. I tako već 14 godina. Posljedice su katastrofalne, brojne turističke manifestacije su ukinute, ponuda je sve siromašnija, a novac od boravišnih pristojbi ne koristi se za namjene za koje je predviđen jer uglavnom ide prema službenom Sarajevu.

Saniranje stanja

Ipak, promjenama spomenutog zakona stanje bi trebalo biti znatno bolje nego je to sada slučaj. Prije nekoliko mjeseci je usvojen Nacrt Zakona o turizmu i turističkoj djelatnosti, trenutačno je pri kraju faza javne rasprave, a u svibnju bi se trebao ponovo naći na dnevnom redu Vlade FBiH i federalnog Parlamenta. - Prvi prijedlog je bio da se novac raspoređuje u omjeru 80 posto lokalnoj zajednici, 10 posto županijama i 10 posto Federaciji. U međuvremenu, pojavio se podatak kako 10 posto prihoda ne bi bilo dovoljno za funkcioniranje županijskih turističkih zajednica, tako da će vjerojatno konačni omjer biti 70 posto novca općinama, 20 posto županiji i 10 posto Federaciji - rekao nam je predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije