Planska, lijepa i uređena Čapljina

Općina Čapljina dobitnik nagrade “BIH GREEN AWARDS” 2017.

asd
22.04.2017.
u 16:01

Veleposlanstvo SAD u BiH i Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP), po prvi put u BiH organizirali su dodjelu nagrada „BIH GREEN AWARDS“ 2017. Namjera ove inicijative je promovirati inovativne i kreativne pristupe očuvanju životne sredine u Bosni i Hercegovini.

U kampanji koja je trajala nešto manje od 30 dana Općina Čapljina se pozicionirala ispred mnogo većih sredina koje su bile u konkurenciji te je u subotu 22. travnja, na Dan planete Zemlje, Načelniku općine Čapljina dr. Smiljanu Vidiću priznanje „BIH GREEN AWARDS“ 2017 uručila Veleposlanica veleposlanstva USA u BiH Maureen Cormack. Ovo je samo jedna u nizu nagrada Općine Čapljina, ali sasvim dovoljan razlog za razgovor s Načelnikom koji je u ime svoje Općine ovu nagradu ponio u Čapljinu zahvaljujući žiteljima ali i svim poklonicima očuvanja životne sredine.

1. Što nam možete kazati o kampanji BiH Green Awards?

Kroz projekt „BiH GREEN AWARDS“ željelo se identificirati i pronaći kompanije, gradove/općine, NVO-e organizacije i pojedince, koji uspješno promoviraju prave vrijednosti u oblasti zaštite životne sredine i koji kao takvi mogu motivirati i druge.

Uz mnogobrojne prirodne ljepote, geografski položaj, uređenu gradsku jezgru te devet nacionalnih spomenika, nesebičnim zalaganjem svih žitelja Općine i općinskih struktura, uz uz sva postojeća priznanja Čapljini, s ponosom ćemo isticati nagradu „BIH GREEN AWARDS“ jer je ona upravo priznanje Općini Čapljina kako držimo kvalitetnu putanju u izgradnji kvalitetne i cijenjene urbane sredine.

2. Možete li nam kazati kako Čapljina uspijeva održati kulturu uređenog i lijepog mjesta?!

Čapljina je uvijek imala epitet uređenog malog grada, a građani, općinske strukture, urbanisti, arhitekti i vrtni arhitekti su se potrudili da se takva slika grada čuva i nadograđuje svakim danom. U Čapljini infrastruktura, struka i komunalno poduzeće idu ruku pod ruku u dobroj domaćinskoj maniri.
Središnji dio Čapljine konkurira za jedan od najljepših, najuređenijih i najčistijih u Bosni i Hercegovini. Svi koji žive u Čapljini i njenoj okolici svojim primjerom svakodnevno pokazuju brigu za svoju okolinu, tako da ako slučajno u Čapljini vidite papirić, uskoro ste vidjeli i naše komunalce kako ih kupe i dovode ulice u red. Općina planira još neke površine koje su slobodne urediti i rekonstruirati, tako da ćemo dodatno povećati fond zelenih površina u Čapljini. Zahvaljujući lijepo uređenim zelenim površinama i cvijetnjacima Čapljinu s razlogom zovu „Cvijet Hercegovine“.

3. Tko je po vama najzaslužniji za izgled Čapljine?!

Danas Čapljinu smatraju najljepšim gradićem u Bosni i Hercegovini zbog zelenih površina, urbane harmonije koja izaziva divljenje. Temelj urbane Čapljine su dali akademik Jakov Pehar i načelnik Ljubo Dragičević, kao i svi moji prethodnici dali su svoj doprinos u očuvanju i izgradnji ovih vrijednosti koristeći struku u punom kapacitetu. Uvijek za sve akcije vezane za zelene površine u Čapljini angažiramo na istom projektu urbanista, arhitekta i vrtnog arhitekta te su uvijek u izvedbi imali punu potporu općinskih struktura i svih naših stanovnika. Moram napomenuti kako su upravo lokacije u Čapljini bile inspiracija brojnim cjenjenim redateljima te su na našim lokacijama snimljeni filmovi sa planetarno poznatim glumcima i glumicama, bilo da je riječ o korištenju austrougarskih građevina iz centra grada, našim četrima rijekama, Počitelju ili Hutovu blatu. Ipak, najzaslužniji su čapljinke i čapljinci koji svojom kulturom življenja čuvaju sve što je u prošlosti napravljeno.

4. Možete li nam kazati detalje vezano za sadašnje stanje zelenih površina u Čapljini?!

U sklopu naših aktivnosti i projekata u Općini Čapljina svakodnevno smo usmjereni na kreiranje ljepšeg i boljeg okruženja, tako da se naše zelene površine stalno i kontinuirano oplemenjuju. Urađen je i novi park preko puta Gradskog kina, planiramo novi drvored, u planu je rekonstrukcija parka kod Srednje škole, prikupljamo pet ambalažu i imamo dvorište za reciklažu… Mi smo općina koja ima oko 46.000 m² zelenih površina i 28122 stanovnika, tako da svaki naš stanovnik ima skoro po dvije sadnice dekorativnog drveća. Naše zelene površine, pa i ostala komunalna infrastruktura se nalaze u dobrom stanju i to je vidljivo svim našim žiteljima, posjetiteljima i turistima, a sve opet zahvaljujući visokoj urbanoj svijesti naših žitelja.

5. Odlučni ste u namjeri izmještanja deponije Ada?

Deponija Ada, koja se nalazi istočno od nasipa koji je razdvaja od lokaliteta buduće stambene četvrti, bit će zatvorena, što je još jedna od pozitivnih investicija koje planiramo u Općini Čapljina. Ta površina će se ozeleniti i pretvoriti u park sa igralištem. Radovi bi trebali početi nakon izdavanja građevinske dozvole, a to se očekuje u skorom periodu. Općina Čapljina je do sada izradila Plan gospodarenja otpadom, idejni projekt, tehnološki elaborat za sanaciju postojeće deponije komunalnog otpada, Studiju utjecaja na okolinu, Plan prilagođavanja upravljanja komunalnim otpadom, elaborat o geološkim i elaborat o geomehaničkim istražnim radovima te je izrada glavnog projekta u završnoj fazi. Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je okolišnu dozvolu za sanaciju i zatvaranje postojeće deponije. Kao što vidite radi se o kompleksnom procesu. Sve dokumente radimo po pravilima EU jer planiramo dobiti dio sredstava za saniranje deponije iz EU fondova. Procijenjena vrijednost ovog projekta je 3,5 milijuna KM. Smatram kako se mnogo posla mora uraditi i pokrenuti u Općini Čapljini za njene žitelje i sve one koji Čapljinu vole, i odlučni smo nastaviti mijenjati stavke na bolje.

6. Što Čapljini znači nagrada “BIH GREEN AWARDS”?

Općini Čapljina, njenim žiteljima, općinskim strukturama nagrada uručena od strane američke veleposlanice u BiH nj.e. Maureen Cormack na najbolji način potvrđuje značaj i vrijednost naše Općine vezano za očuvan, unaprjeđen i sačuvan okoliš, biljni svijet i njegovu vrijednost koja pruža ljepotu i zadovoljstvo. Svjesni smo i pojedinačnih okolišnih prijestupa koje osobno smatram više neupućenošću i neznanjem, nego stvarnom namjerom da se prirodne ljepote i okoliš oskvrnave. Kroz sve buduće projekte i akcije težit ćemo još ljepšoj i boljoj Općini za sve njene stanovnike, posjetitelje i turiste.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije