Liječnici upozoravaju

Opasni trend na TikToku izaziva mučnine, alergije, glavobolje...

26.02.2022.
u 16:45

 

Ako djeca i mladi nemaju uzore u realnom svijetu i/ili ako ih ne smatraju bliskima i autentičnima te ih ne mogu povezati sa sobom, okreću se medijima i virtualnom okružju te i svoje razvojne potrebe zadovoljavaju na društvenim mrežama. Influenceri su dio života djece i mladih danas, a mnogima od njih nametnuli su se i kao uzori i idoli. Razvojem i širenjem društvenih mreža influenceri su postali važni čimbenici u oglašavanju i marketingu te su prisutni u gotovo svim životnim područjima (primjerice u modi, gastronomiji, turizmu i putovanjima, kozmetici, glazbi, videoigrama, automobilizmu, sportu i dr), piše Večernji list BiH. 

 

Ne mare za opasnost

Influencere se često smatra ambasadorima određenih brendova, “živim reklamama”, začetnicima ideja i inicijativa, recenzentima, promotorima životnih stilova. Imaju ogroman utjecaj na mlade, što često može biti i opasno. Pa tako opasan video kruži TikTokom, a liječnici upozoravaju kako može uzrokovati mučnine, glavobolje, tamnjenje madeža, problema sa srcem, želucem, alergijske reakcije. Ako ste na TikToku naletjeli na video u kojem influencerica prska sprej u nos, a da je jasno da se ne radi o kapima za isti, onda znate da je riječ o trendu koji je pokorio ovu mrežu. Djevojke, naime, masovno objavljuju klipove na kojima se hvale da je sprej za samopotamnjivanje doprinio savršenom tenu. Sprejevi, koji se mogu naručiti preko interneta, opčinili su žene, a njihovi proizvođači tvrde da nakon udisanja povećavaju proizvodnju melanina u koži. Iako ovi sprejevi nisu provjereni jer njihova zdravstvena ispravnost nije ispitana i iako ne sadrže nikakva upozorenja o opasnosti, čini se da influencerice ne mare za to. Snimke imaju na tisuće pregleda, a mnoge djevojke u komentarima su navele kako jedva čekaju ovo isprobati. Medicinski stručnjaci zabrinuti su zbog ozbiljnih nuspojava ovih proizvoda i ne preporučuju ih za uporabu. “Kao i kod većine lijekova, postoje nuspojave, poput mučnine, glavobolje, tamnjenja madeža, problema sa srcem, želucem, alergijske reakcije...”, kazala je liječnica Gabriella Birley, prenosi Daily Mail, te dodala: “Primjena proizvoda kroz nosnu šupljinu omogućava izravan pristup sustavnoj cirkulaciji preko nosne sluznice što će povećati rizik od nuspojava. Toplo bih savjetovala ljudima da ne koriste nikakve neregulirane proizvode kao što su sprejevi za sunčanje za nos.” Liječnik Ahmed El Muntasar objasnio je da ovi sprejevi sadrže melanotan. “Nisu regulirani i nesigurni su. Nije jasna regulacija koncentracije i kemijske strukture ovih proizvoda, zato ne zagovaram njihovu uporabu jer mogu povećati krvni tlak i uzrokovati glavobolju. Budući da povećavaju proizvodnju melanina, teoretski bi to moglo povećati dugoročne izglede za rak kože”, naveo je El Muntasar.

 

Dopuštenje roditelja

Kako je TikTok najpopularniji među tinejdžerima, ali i mlađom djecom, važno je skrenuti pozornost na opasnosti. Pojedini izazovi na ovoj mreži doveli su i do smrti tinejdžera. Prema nalazima BIRN-a, 69% roditelja u BiH kaže da su njihova djeca otvorila profil prije svoje 13. godine, kršeći uvjete korištenja, oko 52% reklo je da nisu dali suglasnost da njihovo dijete otvori TikTok profil, 25% je reklo da su primijetili opasan ili neprikladan sadržaj. Ovo su svakako podaci koji zabrinjavaju. Međutim, dio roditelja ne zabrinjava što djeca oponašaju TikTokere, čak smatraju da to pozitivno djeluje na njihovu djecu. U provedenom istraživanju majka iz BiH, koja je također željela ostati anonimna, naglašava da nije primijetila nikakav negativan utjecaj ove društvene mreže na njezinu osmogodišnju kćerku. “Ona uči različite stvari s ove mreže i ponavlja ih u svakodnevnom životu, s prijateljima, u školi, u igri, imitirajući određene TikTokere.” •


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?