upozorenje

Opasan virus u BiH kruži preko mailova - ovo ne otvarajte

virus
04.11.2016.
u 17:09

Agencija za informacijsko društvo Republike Srpske priopćila je da se u prethodna dva dana na području RS organizirano prosljeđuje elektronska pošta pod naslovom "Hitan zahjev za isplatu" (Urgent payment request).

Korisnici se upozoravaju da takvu poštu, zbog računalnog virusa, odmah obrišu, a datoteku u prilogu ne otvaraju.

Agencija navodi da se ova poruka sastoji od naslova, priloga u vidu arhivirane datoteke i potpisa koji navodi na pomisao da je riječ o uobičajenoj poslovnoj prepisci, te da pojačan priliv ovih sadržaja uočen od 1. studenog nadzorom internet prometa u Republici Srpskoj, piše Mondo.ba.

Direktor Agencije za informacijsko društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da se iz predostrožnosti savjetuje korisnicima da ovakvu poruku odmah obrišu i da ne otvaraju datoteku u prilogu.

"Pravnim osobama, koje imaju računalnu mrežu, savjetujemo da uvedu i ojačaju zaštitne i kontrolne mehanizme na mail serverima kao što su antivirusni filteri i detekcija štetnog prometa", rekao je Rajčević.

Riječ je o organiziranoj kampanji distribucije štetnog programa (malvera) u dvije varijante - u jednoj je sadržaj priloga štetni kod `java skripta`, koji nakon klika korisnika kontaktira lokaciju putem koje se preuzima izvršna datoteka koja prikuplja financijske informacije i dostavlja ih pošiljatelju štetnog programa, navodi se u priopćenju. 

U Agenciji kažu da se u drugoj varijanti klikom na kod "java skripta" na računar korisnika postavlja modificirana verzija "loki" štetnog programa koji potom zaključava datoteke na računalu i onemogućava im pristup, zahtijevajući uplatu pošiljatelju štetnog programa u određenom iznosu u internetskoj valuti "bitkoin", navode u Agenciji za informacijsko društvo Republike Srpske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?