POSJETITE IH ZA ADVENT

Oni su novi stanovnici zagrebačkog ZOO-a: Kvetina je kao TikTok zvijezda, a Albert samozatajni alternativac

16.11.2022.
u 09:30

Upoznajte smeđe medvjede, blizance iz Slovačke, koji su novi stanovnici ZOO-a

Prva je iz unutarnjeg dijela nastambe dotrčala razigrana i ekstrovertirana Kvetina. Odmah je počela jurcati po svom novom domu, zabadajući njuškicu u svaki kutak. Onda je iza nje sramežljivo provirio Albert. Nešto tromijim koracima i on je krenuo istraživati, ali za razliku od svoje sestre, s velikom dozom opreza.

Uživaju u 1500 kvadrata 

Njih dvoje novi su stanovnici nastambe za medvjede Interpretacijskog centra zaštićene faune Hrvatske. Mužjak i ženka smeđeg medvjeda slovačko utočište za divlje životinje u Bojnicama, u koje su došli još kao mladunčad nakon što im je nestala majka, zamijenili su zagrebačkim Zoološkim vrtom, gdje su im osigurani kvalitetniji uvjeti života. 

Nastamba za medvjede, površine 1500 kvadrata, uređena je ljetos u sklopu projekta "Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture". Osim dijela koje je vidljiv posjetiteljima, medvjedi se mogu povući u drugu vanjsku nastambu, a osiguran im je i medicinski kavez za preglede i testiranja. Tako su Kvetina i Albert dobili sedam puta veći dom od onog u kojem su dosad obitavali.

U ZOO-u su željeli da nastamba što vjerodostojnije imitira prirodno stanište medvjeda pa je napravljena na brdovitom terenu s prirodnim elementima, ispunjena bogatom šumskom florom, a uz nju prolazi i svojevrsni potok u kojem se mogu okupati. Ondje je donedavno živjela medvjedica Eta, jedna od omiljenih stanovnica ZOO-a koja je, nažalost, uginula u kolovozu zbog zatajenja srca. 

– Novu medvjedicu od milja zovemo Kveti, što nas na neki način podsjeća na našu Etu za koju smo svi bili jako vezani. Ona je, baš kao i novi stanovnici, bila siroče koje su othranili ljudi. Divno je promatrati brata i sestru i siguran sam da će posjetitelji ispred ove nastambe provoditi puno vremena – kazao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok i dodao da je važno podizati svijest o zaštiti medvjeda u prirodi. Oni su najveće hrvatske zvijeri i, baš kao i u Slovačkoj, kod nas ih u divljini živi oko tisuću.

A da Kvetina i Albert pokazuju pravu medvjeđu ćud, potvrdio je i Alan Kušić, timaritelj i voditelj sektora zvijeri. Znatiželjni su i stalno istražuju novi svijet koji ih je dočekao u Zagrebu. 

– Kako bi se poticalo prirodno ponašanje, u unutarnju nastambu postavili smo igračke prilagođene njihovoj snazi. Posebno vole posudu s rupicama koja je ispunjena suhim voćem i orašastim plodovima – objasnio je Kušić. 

Posjetite ih za Advent 

Iako imaju četiri i pol godine, teže između 120 i 130 kilograma te spadaju u odrasle medvjede, kuratorica za sisavce Dijana Beneta naglasila je da su u glavi još tinejdžeri spremni na igru i interakciju. Iako je riječ o blizancima, Kvetina i Albert dva su potpuno različita karaktera. 

– Prvo ih prepoznajemo po izgledu. Mužjak je veći i svjetliji, a ženka ima nešto tamnije krzno. Kada bismo ih doživljavali kao ljude, Albert bi bio samozatajni alternativac, a Kvetina zvijezda TikToka. To nekako odgovara situaciji u prirodi jer ženke i jesu ekstrovertiranije – objasnila je D. Beneta.

Bez obzira na razlike, jako se lijepo slažu. Imaju isti ukus kad je hrana u pitanju te obožavaju indijske oraščiće i sušene marelice. Iako je poznato da medvjedi koji žive u divljini zimi prelaze u stanje hibernacije, laički rečeno, spavaju "zimski san" zbog nedostatka hrane, Kvetinu i Alberta možete vidjeti tijekom cijele godine. Skok je pozvao Zagrepčane da ih posjete u vrijeme Adventa koji i u "Divljem srcu grada" počinje 26. studenog. 

– Veliki naglasak bit će na tajnama medvjeđe špilje. Posjetitelji mogu doznati i kako su izgledali preci europskih smeđih medvjeda. U replici špilje mogu razgledati špiljske ukrase, sediment s replikama fosilnih kostiju te model špiljskog medvjeda u prirodnoj veličini – dodao je Skok.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?