Donosimo detaljne uredbe

Oni koji ne opravdaju dodijeljena sredstva dužni su ih vratiti u proračun Federacije

21.02.2017.
u 09:00

Krajem siječnja na snagu je stupila uredba o izmjenama i dopunama uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću. Izmjene spomenute uredbe prethodno je donijela Vlada Federacije BiH. Među izmjenama koje donosi je i način bodovanja prijavljenih za raspodjelu sredstava ostvarenih od igara na sreću. Prednost prilikom bodovanja imat će projekti i programi za čiju je djelatnost korisnik registriran u oblasti za koju je raspisan javni natječaj. Ova izmjena značajno sužava prostor takozvanom svaštarenju.

Naime, masovna je pojava da se različite udruge i organizacije registriraju za više različitih djelatnosti, s isključivim ciljem povlačenja što više proračunskih sredstava, a da se zapravo ni jednoj od tih djelatnosti ne mogu posvetiti na primjeren i kvalitetan način. Novost je i da se na javne natječaje mjerodavnih ministarstava može prijaviti sa samo jednim zahtjevom. Posebno zanimljiva je izmjena uredbe koja povlači odgovornost korisnika sredstava, odnosno jasno precizira obvezu pravdanja dodijeljenih sredstava iz dijela prihoda ostvarenih po osnovi igara na sreću.

“Udruge građana i humanitarne organizacije koje u propisanom roku ne dostave izvješće o utrošku sredstava ili se utvrdi da su dodijeljena sredstva utrošile suprotno propisanim kriterijima, dužne su na zahtjev mjerodavnog ministarstva izvršiti povrat dodijeljenih sredstava uplatom na transakcijski račun proračuna Federacije BiH te ne mogu ostvariti pravo na dodjelu sredstava u iduće tri godine”, propisano je izmjenama i dopunama uredbe. Mjerodavnim ministarstvima ostavljena je i mogućnost kaznenog progona udruga građana i humanitarnih organizacija koje ne vrate sredstva koja nisu opravdale ili su ih potrošile u druge namjene, suprotno kriterijima javnog natječaja na koji su se prijavile.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?