Onda kada je pet bilo trećina od sedamnaest, već tada je bilo - pet do dvanaest!

21.12.2020. u 17:34

Kršćanima zapadnog svijeta Božić kuca na vrata. Ni korona ne može vjernicima ukrasti Božić, ali dobrim dijelom ukrast će znatan dio profita “svetom” konzumerizmu. Božić je kršćanski blagdan nade, mira, ljubavi i radosti pa se nadamo da će betlehemsko svjetlo rastjerati sile mraka koje su se nešto osokolile tijekom ove godine. Vjerujemo da će Mali Isus na svoj božanski način pokazati svu duhovnu bijedu novovjekih lažnih proroka i silnika koji još nisu naučili da su Kristov nauk, grčka filozofija i rimsko pravo temelji zapadne civilizacije. Katolički vjernici u BiH nadaju se da će ih se poštedjeti vrijeđanja, ponižavanja svih vrsta od političkih struktura te njihovih medijskih telala koji prekomjernim granatiranjem tuku po svemu što nije na njihovoj “građanskoj” liniji, državi jednog naroda. A praočevi Bosne, u koje se kunu, pripadali su zapadnom svijetu.

Nakon nedavne paljbe po Zoranu Milanoviću zbog one metafore o sapunu i parfemu, došao je na red i Sergej Lavrov. Džaferović i Komšić (koje su za članove Predsjedništva izabrali Bošnjaci) nisu se htjeli sastati s Lavrovom zbog toga što se nije previše držao diplomatskih protokola i znakovlja ili što se drznuo reći nešto što para uši ovom dvojcu. Jedni će reći kako je to diplomatski gaf, drugi će Komšiću i Džaferoviću čestitati na hrabrosti, a treći će reći nešto slično intelektualcu Enveru Kazazu: “Pala muha na međeda!” Lavrov neće udarati po Kazazu zato što ga je, eto, kao nazvao međedom (medvjedom). Inače, često jaku Rusiju metaforički nazivaju “medo s Urala”, a Rusi se ne ljute. Nismo primijetili da su se Komšić i Džaferović nešto ljutili na Kazaza zbog spominjanja muhe u njegovu slikovitom opisu ovoga nemilog događaja. Onda je iz Rusije u Sarajevo stigla “novogodišnja čestitka” u kojoj piše da će Rusija smanjiti dostavu plina u BiH za “sićušnih” pedeset posto. Sve to podsjetilo nas je na dio teksta iz Herc iskrica krajem 2009. godine kada je nogometna reprezentacija Slovenije pobijedila rusku izbranu vrstu pa se Rusi nisu plasirali na Svjetsko prvenstvo 2010. Onda je (u vicu) u Ljubljanu stigao brzojav iz Moskve: “Poštovani Slovenci, bili ste bolji. STOP! Želimo vam puno uspjeha na prvenstvu. STOP! Plin STOP! Nafta STOP!“ Nevjerojatna je diplomatska “umješnost” nekih političara - glume Chucka Norrisa koji je izbrisao Facebook iz prijatelja!

U povodu obilježavanja 25. obljetnice Daytonskog sporazuma, čiji je aneks IV. Ustav BiH, koji više ne sliči sebi jer je nasilno mijenjan na štetu bh. Hrvata, održane su silne govorancije. A jasno je bilo da je onda kada je pet bilo trećina od 17, već tada bilo pet do 12 za izmjenu Izbornog zakona i Ustava. Zanimljivo je bilo čuti što su sve rekli brojni svjetski politički uglednici - od Billa Clintona, Jensa Stoltenberga, Miroslava Lajčaka, Marije Pejčinović-Burić, Johanna Sattlera do bivših visokih predstavnika u BiH, Erica Nelsona i još nekoliko njih (ukupno 26) na svečanoj akademiji u Sarajevu. Jedni su rekli kako je Dayton zapeo u slijepoj ulici, drugi da će se sve otvoriti prelaskom BiH iz daytonske u bruxellesku fazu, treći inzistiraju na kompromisu (što je jako uzrujalo beskompromisne zagovornike “građanske”, to jest unitarne BiH), a većina ih smatra kako će već iduće godine doći do (barem) pokušaja rješavanja anomalija Daytonskog sporazuma i njegova Ustava. Jesu li pritom mislili i na izmjene Izbornog zakona po kojima bi bh. Hrvati bili konačno jednakopravni s drugim dvama konstitutivnim narodima, što je duh i natkrovljujuće načelo Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, ostaje vidjeti. Inzko je podsjetio na onu narodnu u kojoj se kaže da kuća nije tijesna ako čeljad nije bijesna. No, za Hrvate najtješnje bi bilo u “građanskoj”, unitarnoj BiH.

Pejčinović-Burić kazala je kako treba težiti društvu u kojem će ljudi živjeti ujedinjeni u različitosti. No, što i kako s onima koji u Sarajevu kažu da su svi u BiH samo građani – Bosanci (što vrijedi i za Hercegovce)? I koji tjeraju inat podsjećajući na onog inatljivac u ljekarni:

- Imate li nešto protiv inata? – upitao je inatljivac.

- Imamo – odgovori ljekarnik.

- E, baš ga neću kupiti – uzvrati inatljivac. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?