APEL

Omogućiti daljnji rad HRT-a u Mostaru i Sarajevu

tomić
Foto: VL FOTO
16.12.2013.
u 15:00

HRT u Bosni i Hercegovini poima se kao jedini radiotelevizijski sustav na kojemu se mogu dobiti potpune i objektivne informacije o trenutačnom položaju Hrvata u BiH na hrvatskom jeziku

Dekan Filozofskog fakulteta u Sveučilišta Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i pročelnik Odjela novinarstva doc. dr. Ilija Musa uputili su otvoreno pismo ravnateljstvu Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu u povodu odluke o ukidanju dopisništava HRT-a u Sarajevu i Mostaru.

 „Trenutačna situacija na javnim radiotelevizijskim emiterima u BiH takva je da se nameće „miks- jezik“, a nemamo mogućnost ni artikuliranja radiotelevizijskog programa koji bi zadovoljio interese hrvatskog naroda i koji bi se emitirao na hrvatskom jeziku, niti na državnoj, niti entitetskoj razini, pa smo u tom smislu medijski zakinuti“, stoji u otvorenom pismu. Istaknuto je da bi zbog medijske ugroženosti Hrvata u BiH takva odluka o ukidanju dopisništava mogla rezultirati dalekosežnim negativnim posljedicama.

U pismu se navodi kako se očekivalo da će baš HRT omogućiti nužnu medijsku zaštitu, koja je, između ostaloga ustavna obveza Republike Hrvatske o osobitoj skrbi i zaštiti Hrvata izvan domovine (članak 10. Ustava RH).

„HRT u Bosni i Hercegovini poima se kao jedini radiotelevizijski sustav na kojemu se mogu dobiti potpune i objektivne informacije o trenutačnom položaju Hrvata u BiH na hrvatskom jeziku.“, navodi se u pismu. Njegovi autori apelirali su na ravnateljstvo da razmotriti svoju odluku te na taj način omogući i unaprijedi daljnji rad dopisništava HRT-a u Mostaru i Sarajevu.

Ključne riječi
HRT

Komentara 1

1H
1hrvatska2
16:23 16.12.2013.

Mi Hrvati u BH moramo ustrajati na Radio i TV-servisu na Hrvatskom jeziku!To je jedini nacin za opstojnost naseg jezika,kulture i objektivnog informiranja! Moramo jednom shvatiti da se sami moramo izboriti za ono sto nam pripada,a ne uvijek ocekivati dada nam netko DA nase sto nam ionako pripada.TZV.zagrebacka TV se je vratila nazad u komunizam sa istim direktorom kojeg je postavio CKSKH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?