Vijeće ministara BiH

Omogućeno korištenje službenih vozila 24 sata

28.06.2017.
u 12:00

Transparency International u BiH navodi da je Vijeće ministara posljednjim dopunama Pravilnika o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila omogućilo da se službena vozila mogu koristiti kontinuirano tijekom 24 sata. U priopćenju TI BiH navodi se da su revizori ranije u svojim nalazima više puta preporučili institucijama da svoje interne akte usklade s Pravilnikom kako se službena vozila ne bi koristila 24 sata, a “najnovijim dopunama više neće postojati uporište da se ističu takve preporuke koje se daju u cilju odgovornijeg raspolaganja javnim sredstvima”.

Iz Transparency Internationala u BiH smatraju kako je tim dopunama Pravilnika koji se odnosi na način upotrebe službenih vozila Vijeće ministara legalizirano “neodgovorno raspolaganje službenim vozilima jer će se njima omogućiti da se olako koriste i u privatne svrhe”. U TI BiH smatraju kako bi to pitanje trebalo biti regulirano tako da se Pravilnikom izričito nabroje situacije i okolnosti kada i u kojim uvjetima je dopuštena upotreba tijekom cijelog dana, uz osiguranje da upotreba vozila može biti jedino u službene svrhe. Zastupnik u Domu naroda FBiH Edin Forto reagirao je u povodu te informacije.

“Na postojeću praksu korištenja službenih automobila, koja nije bila u skladu s propisima, a na što su upozorili i revizori, Vijeće ministara je reagiralo usklađivanjem propisa sa svojom praksom, a ne prakse s propisima. Time je Vijeće ministara pokazalo svoj odnos prema institucijama, javnim resursima i zakonima, a to je odnos neodgovornosti i želje da se javne resurse koristi u privatne svrhe. U potpunosti podržavamo prijedlog TI-ja da se izričito nabroje situacije i okolnosti u kojima je dopušteno koristiti službeno vozilo tijekom dana i isključivo u službene svrhe”, kazao je Forto, navodi se u priopćenju.

Većina u javnosti je složna u ocjeni kako bi vlasti trebale pokazati mnogo više socijalne osjetljivosti i izbjegavati donošenje takvih odluka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije