Šef Ureda WHO u BiH

Olsavszky: Uvedene mjere u BiH oko koronavirusa učinkovite

21.04.2020.
u 10:49

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini Victor Olsavszky izjavio je danas u Banjoj Luci kako se nada da će cjepivo za koronavirus biti pripremljeno za godinu dana, iako je najčešće potrebno nekoliko godina da se ono razvije. 

Kada su u pitanju rezultati testiranja na virus korona, Olsavszky je rekao kako postoje rasprave na međunarodnoj razini te WHO još prikuplja podatake kako bi se utvrdilo koji bi serološki testovi dali najtočnije rezultate.

– Kada su u pitanju cjepiva i liječenja, u tijeku je veliki značajan ogled, a promatraju se četiri kandidata za terapiju, iako sada ne postoji posebna terapija. WHO je u ulozi koordinatora i već su u tijeku pretklinički ogledi – rekao je on na konferenciji za novinare s ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem.

WHO prati epidemiološku situaciju u cijelom svijetu, a posebno u BiH gdje je, kako je naveo, vidljivo zaravnanje krive kada je u pitanju koronavirus, što znači da su uvedene mjere učinkovite.

On je kazao kako se razgovara s državama članicama o daljnjem razvoju događaja.

-Trenutno predviđamo tri scenarija, potpuni prekid prenošenja bolesti s čovjeka na čovjeka, zatim valovi koji se ponavljaju i kontinuirana transmisija niskog intenziteta, odnosno niske razine. Mi smatramo kako je ovaj drugi scenarij, ponavljajući valovi, najvjerojatniji, uz kontinuiranju transmisiju niske razine – kazao je Olsavszky.

Potrebno je, dodaje on, vidjeti kako održati i stopu imunizacije u vrijeme pandemije, te napomenuo kako cijeli svijet sad vidi koliko je cjepivo važno i svi očekuju cjepivo za koronavirus.

Olsavszky je dodao kako je u Banju Luku dopremljeno 5.000 kompleta za testiranje, što je donacija Svjetske zdravstvene organizacije, te USAID-a i Klinike Mayo, s kojom su surađivali i doktori jednice za intenzivnu njegu banjolučke bolnice.

Traži se način kako dodatno podržati Ministarstvo zdravlja RS i Institut za javno zdravstvo u smislu daljeg epidemiološkog praćenja, te koji su koraci najbolji u povratku normalnom životu. Potrebno je, dodaje, postepeno se vraćati takvom načinu života.

-Ne trebamo razmišljati da se već sutra vratimo u isto stanje koje je bilo prije pandemije – rekao je šef Ureda WHO u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije