gradsko vijeće

Olakšice za poduzetnike u Širokom Brijegu

27.05.2020.
u 15:03

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Široki Brijeg jednoglasno je usvojen prijedlog Odluke o pristojbi na istaknutu tvrtku ili naziv. Ovom odlukom usvojena su oslobađanja i određena umanjenja plaćanja pristojbe kako bi se gospodarstvenicima olakšalo poslovanje.

Ovom odlukom utvrđuju se obveznici, visina, način obračuna i plaćanja pristojbe na istaknutu tvrtku ili naziv temeljem koje se ostvaruju prihodi koji pripadaju Gradu Širokom Brijegu. Tako će poslovni subjekti koji su registrirani kao pravne osobe uplatiti 1200 KM ukoliko imaju tvrtku ili naziv unutar područja obuhvata Urbanističkog plana Širokog Brijega, a 800 KM ako su izvan ovog područja. Sve fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti koje imaju istaknutu tvrtku ili naziv uplatit će 200 KM ako se nalaze na području obuhvata Urbanističkog plana odnosno 100 KM izvan područja Urbanističkog plana Širokog Brijega.

Osim postojećih obveznika, dodaje se nova obveza plaćanja ove pristojbe na bankomate koji se nalaze na lokacijama sa slobodnim pristupom. Za bankomat koji se nalazi unutar područja obuhvata Urbanističkog plana Širokog Brijega uplaćuje se pristojba od 800 KM, odnosno 600 izvan područja.

Novoregistrirani obveznici pristojbu ne plaćaju za godinu u kojoj su započeli s radom. Po novoj odluci pristojba se plaća do 31. prosinca tekuće godine.

Godišnji iznosi općinske pristojbe na istaknutu tvrtku ili naziv mogu se umanjiti obvezniku ukoliko se bavi djelatnostima poticanim od strane Grada Širokog Brijega i to:

- 40 % za poslovne subjekte iz oblasti hotelijerstva i turizma, graditeljstva i sve ostale poslovne subjekte koji su u cijeloj prethodnoj godini, počevši od poslovne 2019. ostvarili ukupan prihod od 50.000 do 100.000 KM,

- 50 % za sve obrtničke djelatnosti i za poslovne subjekte iz oblasti autoprijevozničkih djelatnosti, knjigovodstvenih djelatnosti, djelatnosti projektiranja, kao i za sve poslovne subjekte koji su u prethodnoj godini ostvarili ukupan prihod manji od 50.000 KM,

- 60 % za sve poslovne subjekte koji se dominantno bave proizvodnim djelatnostima,

- 100 % za sve deficitarne djelatnosti.

Svi obveznici kojima je zbog stanja prirodne nesreće privremeno obustavljen rad oslobođeni su plaćanja poreza na tvrtku za 2020. godinu. Većinom glasova usvojen je prijedlog Odluke o osnivanju Gradskog pravobraniteljstva Široki Brijeg. Podneseno je izvješće o radu Centra za socijalni rad i izvješće o radu Dječjeg vrtića Trnoružica

Jednoglasno je usvojeno Izvješće o radu i poslovanju Doma za djecu ometenu u tjelesnom ili psihičkom razvoju „Marija naša nada“. Usluge doma u 2019. godini koristilo je 258 djece s područja ŽZH-a. U planu za 2020. godinu navedeno je rješavanje modusa financiranja većeg dijela novca iz proračuna ŽZH-a, proširivanje suradnje s drugim institucijama kao i pripremanje i slanje projekata na pojedine javne pozive i natječaje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?