Naslovnica Vijesti

Oko 800 migranata zaraženo šugom

16. svibnja 2019. u 08:46 0 komentara 94 prikaza
Foto: nezavisne novine

Zbog povećanog broja migranata koji dolaze na područje Unsko-sanske županije sve je teže kontrolirati higijensko-epidemiološku situaciju i zdravstvene ustanove na tom području za to nemaju kapaciteta, izjavila je ministrica zdravstva u Vladi USŽ Nermina Ćemalović.

Prema njezinim riječima, o ozbiljnosti situacije najbolje govori podatak da su zdravstveni radnici u proteklom razdoblju evidentirali migrante koji su HIV pozitivni, a ima i oboljelih od tuberkuloze te hepatitisa B i C. Također, u proteklom razdoblju evidentirano je oko 800 migranata zaraženih šugom, pišu Nezavisne novine. 

"U dva najveća prihvatna centra u USŽ, a to su 'Bira' u Bihaću i 'Miral' u Velikoj Kladuši, trenutno je smješteno preko 3.000 migranata. Najveći je broj mladića starosti od 15 do 30 godina, a među njima je evidentiran i veliki broj ovisnika o narkoticima i hipnoticima. Definitivno je situacija zabrinjavajuća", kazala je Ćemalović.

Kako kaže, liječnici koji pružaju usluge u tim centrima u velikom su problemu jer se u tolikoj masi ljudi koji borave na skučenom prostoru ne može efikasno kontrolirati higijensko-epidemiološka situacija. Ona je istaknula kako postojeće zdravstvene ustanove nisu dovoljno kapacitirane da pružaju uslugu migrantima.

Zbog svega toga, kako je kazala, neophodno je osigurati dodatne smještajne i tehničke kapacitete, te ih opremiti kako bi se migrantima mogla pružiti adekvatna zdravstvena zaštita.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.