Katastrofalni podaci u FBiH

Oko 60 posto starijih od 65 godina ne prima mirovinu

18.08.2016.
u 09:00

I dok Zavod MIO Federacije BiH čeka novac iz proračuna kako bi redovito servisirao svoje obveze prema umirovljenicima, javnosti je malo poznat podatak kako oko 60 posto osoba koje su starije od 65 godina ne prima mirovinu. Najveći broj takve populacije živi na selu, a prema istraživanju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, riječ je o poljoprivrednicima koji su sve ono što su zaradili na svom imanju morali potrošiti za golu egzistenciju.

“Zaposlenost u sektoru poljoprivrede u velikoj mjeri je neformalna, radnu snagu uglavnom čine neplaćeni članovi kućanstva. Ovo stvara situaciju u kojoj samo mali broj poljoprivrednika ima zdravstveno i/ili mirovinsko osiguranje, što vodi nedostatku prihoda i ekonomskoj neaktivnosti”, stoji u analizi pod nazivom “Program ruralnog razvoja Federacije BiH za razdoblje od 2016. do 2020.”.

S druge strane, oko 24 posto BDP-a troši se na programe socijalne zaštite, uključujući programe socijalnog osiguranja i programe socijalne pomoći. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije