Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Oko 300 tisuća vlasnika moglo bi regulirati prava na nekretnine u FBiH

Vlada FBiH podržala je inicijativu o kreditu kod Svjetske banke, odnosno Međunarodne banke za obnovu i razvoj, da se osigura novac za II. fazu realizacije projekta registracije nekretnina vrijedna 8,5 mil. dolara
22. listopada 2018. u 11:29 0 komentara 348 prikaza

Nakon što je prihvatila inicijativu, Vlada FBiH zatražila je od Ministarstva financija i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose, koja je inače zadužena za provedbu projekta, da imenuju ovlaštene predstavnike kako bi se moglo krenuti u pregovore, a nakon toga i realizaciju projekta. Ističe se i to kako će nakon realizacije projekta svi imati koristi.

Podaci o nekretninama

Zahvaljujući aktivnostima na sustavnom usuglašavanju podataka o nekretninama između katastra i zemljišnih knjiga, tijekom provedbe projekta će 300.000 vlasnika i suvlasnika regulirati prava na nekretnine u FBiH. Tako bi se usuglašavanjem potrebnih podataka uvele izmjene u 243 urbane katastarske općine, što bi s druge strane stvorilo okvir za ekonomski razvoj Federacije BiH s novim ažuriranim podacima. Osim navedenoga, uslijedio bi nastavak razvoja infrastrukture koja je potrebna za funkcioniranje sustava zemljišne administracije u FBiH i osiguranja programske podrške unutar sustava te njegovo funkcioniranje namijenjeno građanima i korisnicima usluga. Realizacijom prethodno navedenoga, za više od 60 posto površine FBiH bila je izrađena baza podataka što bi s druge strane dodatno poboljšalo kvalitetu i brzinu usluga koje se pružaju građanima, gospodarstvu i ostalim korisnicima katastarskih podataka. Kako bi se projekt pravilno proveo i realizirao, oko 700 ljudi sudjelovat će u obukama koja će se provoditi iz oblasti prava, geodezije, informacijskih sustava i menadžmenta u sektoru zemljišne administracije FBiH.

Potrebna 42 mjeseca

Ovaj projekt sadrži tri komponente. Prva od njih je komponenta A što znači podržati aktivnosti na usuglašavanju podataka zemljišnih knjiga i katastara, aktivnosti na jačanju svijesti javnosti i mapiranju ranjivih skupina i socijalnom monitoringu u cilju osiguranja jednaka tretmana svih građana, bez obzira na rod, dob i društveni položaj. Cilj druge komponente - B je poboljšanje radnih uvjeta koja će doprinijeti boljoj kvaliteti usluga za korisnike. Kako bi se to ostvarilo nastavilo se s radom na poboljšanju uvjeta i infrastrukture u katastarskim i zemljišnim uredima FBiH u ICT i provedbi ICT/IM strategije zemljišne administracije u FBiH. Treću komponentu - C predstavljaju aktivnosti usmjerene na osiguranje kontinuiteta edukacije zaposlenih u sektoru, osiguranje podrške upravljanju projektom i monitoringu to pruža podatke razvoju politika kojima bi se doprinijelo razvojnom cilju. Onoga trenutka kada se krene u realizaciju projekta trebao bi trajati 42 mjeseca, navodi se u dokumentu u čijem smo posjedu. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.