Reagiranje

OHR i Veleposlanstvo SAD-a o Dodikovoj izjavi o 'spajanju RS i Srbije'

dodik
18.09.2017.
u 17:32

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nedavno je poručio da će Republika Srpska i Srbija jednog dana biti jedno, teritorijalno i državno.

Povodom tih riječi i nedostatka reakcije srbijanskih dužnsnika na ovu izjavu, N1 televizija je zatražila reakciju OHR-a u BiH uz pitanje postoji li razlog za zabrinutost.

Iz OHR-a je stigao odgovor da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zajamčeni međunarodnim pravom i Daytonskim mirovnim sporazumom.

"Prema Daytonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i oni samo postoje temeljem Ustava BiH. Svi organi vlasti imaju obvezu poštovati Daytonski mirovni sporazum", navedeno je u odgovoru OHR-a.

Podsjetimo, Dodik je, na otvaranju "Dana Srpske u RS" 15. rujna rekao da je uvjeren da integracija RS-a u Srbiju u budućnosti neće doći u pitanje i da to nije samo san.

"Ne želim se odreći svojih snova da Srbija i RS budu budu jedno, u državnom, političkom i materijalnom smislu", poručio je on tada. 

"Stav SAD-a po ovom pitanju je dobro poznat i nepromijenjen. Mi smo predani principima Daytonskog sporazuma – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i neovisna država i njezin teritorijalni integritet je neupitan", naveli su za N1 iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

"Niti Daytonski sporazum, niti Ustav BiH ne daju mogućnost entitetima da se otcijepe. Retoričke spekulacije prvenstveno služe da zastzraše investitore, unište radna mjesta i skrenu pažnju s jako važnog posla kojeg vlasti trebaju obavljati u interesu svojih građana.  

Bilo koje radnje poduzete s ciljem disolucije BiH predstavljale bi kršenje Daytonskog sporazuma i neprihvtaljive su. Mi uzimamo ozbiljno sigurnost i stabilnost BiH i regije, i posvećeni smo njihovom očuvanju", naveli su za N1 iz Veleposlanstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?