Hoće li novac za stradale u konačnici biti prenamijenjen?

Odžak još uvijek nije dobio 250.000 KM obećane pomoći

poplava
Foto: VL FOTO
22.11.2014.
u 10:15

Novac predviđen za općinu Odžak mora biti potrošen do kraja godine

Za sanaciju šteta od katastrofalnih poplava na prostoru Bosne potrebne su još stotine milijuna maraka. Ljudima čija je imovina uništena svaka marka pomoći je od velikog značaja, a mnogi su nezadovoljni naporima koje poduzimaju federalne vlasti u procesu naknade štete koje su napravile poplave.

Neraspoređena sredstva

Stoga čudi podatak kako Federalno ministarstvo okoliša i turizma još uvijek nije iscrpilo sva sredstva koja ima na raspolaganju za pomoć stradalima u poplavama i sanaciju nastalih šteta. Prema neslužbenim informacijama, još uvijek nije raspoređeno 250.000 maraka koje su trebale biti upućene na prostor općine Odžak. Naši sugovornici su nam rekli kako je predviđena pomoć za ostale općine realizirana, ali da se spomenuti iznos još nije stavio na raspolaganje onima kojima je potreban. - Možda je još veći problem u tome što je rok za utrošak ovih sredstava kraj proračunske godine koji je blizu. Pojavila se bojazan kako će u konačnici novac biti vraćen u federalni proračun i prenamijenjen za druge potrebe. Svi znamo kako je potrebno još mnogo pomoći poplavljenim područjima kako bi se stanje barem donekle normaliziralo i ne bi smjeli dopustiti da se predviđena sredstva za sanaciju u konačnici prenamijene u druge svrhe - rekli su nam naši sugovornici iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH.

Na upit koji smo poslali na adresu spomenutog ministarstva, jučer nismo dobili odgovor. S druge strane, doznaje se kako je pomoć za pojedine općine bila promptno osigurana, a sredstva koja čekaju navodno su trebala biti upućena na područje gdje su Hrvati većina.

Uplatiti novce

- Teško je odgonetnuti u čemu je problem i zašto ovaj dio posla još uvijek nije završen. Samo se možemo nadati kako će odgovorni obaviti svoj posao i kako će sredstva doći do krajnjih korisnika - zaključili su naši sugovornici. Inače, stradalnici u poplavama, osobe kojima je voda odnijela sve što su godinama gradili u nekoliko navrata su isticali kako nisu zadovoljni reakcijom vlasti, te kako proces oporavka teče presporo. Neki su cijelo ljeto proveli pod šatorima i izgleda kako će pod šatorima dočekati i zimu. Hoće li ovaj podatak barem malo potaknuti odgovorne da ubrzaju procedure koje su im povjerene, ostaje da vidimo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?