MAJKA SVIH AFERA

Odvjetnička elita: ovo su ljudi angažirani za obrane u Agrokoru

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
16.10.2017.
u 17:30

Svi angažirani odvjetnici do sada su branili i brane mnoge poznate osobe

Afera Agrokor zasigurno će se pretvoriti u majku svih afera. Jer priča o Agrokoru nije samo priča o propasti jednog obiteljskog carstva, već je to i priča o raspadu hrvatske ekonomije koji se godinama odvijao pod patronatom političara svih političkih opcija. 

Kompleksni postupak

Stoga ne treba sumnjati da će priča o Agrokoru s vremenom postati jedan od najkompleksnijih sudskih postupka, u kojem će istraga vjerojatno trajati najmanje godinu, godinu i pol dana. Svjesni svega toga očito su bili i jučerašnji uhićenici, koji su se na vrijeme počeli pripremati za pravne okršaje i to tako da neki od njih već mjesecima imaju angažirane odvjetnike. I to ne bilo koje odvjetnike. Jer kako sada stvari stoje, na slučaju Agrokor radit će odvjetnička elita, odnosno najpoznatiji i najbolji odvjetnici za kazneno pravo u Hrvatskoj. Glavnog osumnjičenika, Ivicu Todorića, zastupa odvjetnički tim koji predvode Jadranka Sloković i Čedo Prodanović. Riječ je o iskusnim odvjetnicima, s mnogo utakmica u nogama, koji su svoje pravničke karijere počeli u tužiteljstvu. Odlaskom iz tužiteljstva, iz kojeg je Prodanović doslovno istjeran početkom 90-ih, oboje su postali etablirani pravnici, specijalizirani za tzv. VIP klijente. Među najpoznatijim klijentima svakako im je Ivo Sanader, bivši premijer, kojeg zastupaju u svim postupcima koji se protiv njega vode. U tim postupcima tvrde da je Sanader žrtva političkog progona, a svojom argumentacijom zasad su uspjeli srušiti pravomoćnu presudu Sanaderu za afere Ina – MOL i Hypo na Ustavnom sudu te nepravomoćnu presudu za aferu Fimi media na Vrhovnom sudu. Osim Sanadera, zastupaju i Nadana Vidoševića, bivšeg predsjedničkog kandidata i bivšeg šefa HGK, kojem trenutačno traje suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu. Brane i Nadu Čavlović Smiljanec, bivšu saborsku zastupnicu SDP-a i bivšu šeficu Porezne uprave, kojoj se također trenutačno sudi na sudu u Zagrebu. Jedno vrijeme zastupali su i Zdravka Mamića, neprikosnovenog šefa hrvatskog nogometa, kojem su otkazali punomoć nakon incidenta u osječkoj sudnici, a branili su i Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika u oba predmeta koji se protiv njega vode. No i njemu su otkazali punomoć, barem što se afere Štandovi tiče.

Savjetovala i vladu

Iz tužiteljskih voda u odvjetničke prešla je i Jasna Novak, koja zastupa Ivana Todorića. Riječ je o vrsnoj odvjetnici koja je zastupala i Ivana Čehoka, varaždinskog gradonačelnika, a njezin savjet tražila je i Vlada Tihomira Oreškovića tijekom afere s najkratkotrajnijim ministrom Mijom Crnojom. Zastupala je i obitelj Sanader nakon uhićenja bivšeg premijera, a bila je braniteljica i u slučaju Maestro. Sa slučajem Maestro, ali onim kolokvijalno nazvanim Mali maestro, bio je povezan i Ljubo Pavasović Visković, branitelj Ivana Crnjca. U Malom maestru je branio Ivana Gotovca, a nakon gotovo 12 godina suđenja, po žalbi Pavasovića Viskovića iz tog su spisa izdvojene snimke tajno snimljenih razgovora kao nezakonite. Riječ je o snimkama nastalim na temelju naloga suca istrage koje po mišljenju obrane nisu bile dobro obrazložene pa su stoga nezakonite. Tijekom godina suđenja to nije bilo problematizirano, no nedavno su po žalbi Pavasovića Viskoviće tajne snimke izdvojene iz spisa. Pavasović Visković je zastupao i članove obitelji Hrvoja Petrača, a branio je i Franu Drlju, pripadnika Specijalne policije optuženog za ratni zločin u Gruborima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?