Završen 17. Mediteran Film Festival

Oduševili dokumentarci s temama bliskim hercegovačkoj publici

28.08.2016.
u 08:39

Sinoć je u Širokom Brijegu dodjelom festivalskih nagrada i projekcijom filma “Život je truba” Antonija Nuića završeno 17. izdanje Mediteran Film Festivala. Film “Houston, imamo problem!” Žige Virca napunio je otvoreno kino na filmskom trgu. Ovaj intrigantni igrano-dokumentarni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog svemirskog programa komunističke Jugoslavije. O tim vremenima govori i film “Chuck Norris protiv komunizma” Ilince Calugereanu. Film o tajnim projekcijama prokrijumčarenih VHS-ova s filmovima sa Zapada u Rumunjskoj u vrijeme Ceauseskua pokazuje koliko film može mijenjati i čitave narode.

Oduševili su dokumentarci s temama bliskim hercegovačkoj publici, kao što su filmovi “Eoha” Vladimira Petrovića o pastiru koji na zanimljiv način komunicira s ovcama i kozama te “Višak popušim sam” Zorka Sirotića, o novinaru kulture koji je postao švercer duhanom!

Filmsko sjeme posijano je u Širokom Brijegu prije 85 godina i urodilo je velikim plodovima. Prva filmska projekcija u Širokom Brijegu upriličena je 1931. godine učenicima tadašnje širokobriješke gimnazije, a riječ je o dokumentarcu “Spas male Zorice” Doma narodnog zdravlja iz Zagreba. Osam desetljeća potom širokobriješki učenici sami snimaju filmove. Na 17. izdanju MFF-a prikazan je film “Na papiru” koji su snimili domaći srednjoškolci, polaznici škole “Outside the lens” iz San Diega, s kolegama iz SAD-a. Mladoj filmskoj ekipi iz SAD-a dobrodošlicu je poželjela Leah Pease, direktorica Odjela odnosa s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH, uz čiju se potporu realizira ovaj projekt.

Iz MFF-a izrasla je i širokobriješka produkcija Kadar, koja se na festivalu predstavila dokumentarcem “Druga obitelj”, redatelja Zdenka Jurilja, filmom koji je dobio pohvale i publike i najrecentnijih poznavatelja filma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?