Široki Brijeg

Održana 'Večer sjećanja' na ratnog ministra obrane RH Gojka Šuška

Fena
05.05.2023.
u 21:47

- Ovih dana lijepo je biti Hrvat iz zapadne Hercegovine, kada su ovi dani sjećanja, a to nije uvijek bilo tako - rekao je Šoljić podsjetivši na djetinjstvo i osobno poznanstvo s pokojnim Šuškom

U Širokom Brijegu, u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske i Grada Širokog Brijega, održana je ''Večer sjećanja'' na ratnog ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška, a u povodu 25. godišnjice njegove smrti.

Gojko Jelić, voditelj širokobriješkog Ogranka Matice hrvatske kazao je kako je Šušak, inače rođeni Širokobriježanin, ''bio pravi čovjek za pravo vrijeme i zato nemamo pravo na zaborav''.

 O Šušku su na Večeri sjećanja govorili Zdenko Ćosić, izaslanik u hrvatskom klubu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH te jedan od osnivača HDZ-a BiH te predsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić. 

- Ovih dana lijepo je biti Hrvat iz zapadne Hercegovine, kada su ovi dani sjećanja, a to nije uvijek bilo tako - rekao je Šoljić podsjetivši na djetinjstvo i osobno poznanstvo s pokojnim Šuškom. Prisjetio se kako je već u trećem razredu gimnazije  Gojka Šuška i još neke kolege UDBA zatvorila i držala u zatvoru. Šušak je kasnije završio u emigraciji u Kanadi. 

Izaslanik u hrvatskom Klubu Doma naroda Parlamenta BiH Zdenko Ćosić naglasio je Šuškovu ulogu u političkoj pomirbi Hrvata.

-Znao je da nema Hrvatske bez nacionalnog pomirenja. Ideologije, koje god bile, moraju se pomiriti za ideju hrvatske države. To je Šušak praktično pokazao- rekao je Ćosić.  

Šuškova uloga se, dodao je Ćosić, najbolje može opisati izjavom bivšeg američkoga ministra obrane Williama Perrya koji je kazao kako je Šušak bio "ključan čovjek za uspostavu hrvatske slobode i uspostavu mira na ovim prostorima". 

- Kada to kaže jedan ministar obrane Sjedinjenih Država za vas, onda se nema tu što dodati - rekao je Ćosić. 

Tijekom večeri sjećanja prikazan je i kratki dokumentarni film o Šušku i njegovom političkom i ratnom djelovanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije