Kladanj

Održana radionica “Prepoznavanje lažnih informacija”

www
11.09.2021.
u 11:37

Radionica za nastavnike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Prepoznavanje lažnih informacija“ koju uz financijsku podršku Evropske unije realizira „Asocijacija za medijsku edukaciju, demokratizaciju i istraživanja – MEDIANA“ održana je u  u Kladnju.

Profesorica s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Zarfa Hrnjić-Kuduzović objasnila je nastavnicima specifičnosti digitalnog medijskog okruženja i korisničke navike mladih generacija kada su u pitanju medijski sadržaji. Ponudila je primjere dobrih praksi za edukaciju učenika kako da kvalitetno koriste informacije koje pronalaze na mrežnim medijima.

Sudionici su ponudili prijedloge svojih dobrih praksi ili ideja za neke buduće sate za obuku učenika da što kvalitetnije koriste medije i prepoznaju lažne ili druge nevjerodostojne sadržaje.

Doktorica komunikologije Amela Delić govorila je o specifičnostima medijskh sadržaja, o vijestima uopće, a posebno o lažnim informacijama, njihovim osnovnim karakteristikama, kontradiktornostima koje ovu sintagmu prate, ali i načinima za prepoznavanje lažnih informacija. Prisutnima je ponuđen metodološki okvir za razgovor s učenicima o vjerodostojnosti lažnih informacija.

Kazala je da je veoma značajno mlade generacije podučavati vještinama kritičke medijske i informacijske pismenosti.

- U svijetu mrežnih medija mnoštvo je sadržaja kojima smo izloženi. Njih teško prepoznaju i odrasli i visoko obrazovani građani budući da su tehnike manipuliranja sve sofisticiranije. Naši najmlađi vrlo često koriste sve mrežne medije, posebno društvene mreže, bez kritičkog promišljanja o sadržajima. Često su okruženi samo svojim istomišljenicima i ne uspijevaju prepoznati sadržaje koji su lažni i maliciozni. Zbog toga je neophodno obučavati ih da savladaju tehnike zahvaljujći kojima će lakše prepoznavati lažne informacije. U tome im u osnovnim i srednjim školama mogu pomoći njihovi nastavnici - kazala je Delić.

Nastavnici koji su nazočili radionici će u narednih nekoliko mjeseci pripremiti prijedloge sati na kojima bi učenike educirali o fenomenu lažnih informacija i načinima da ih prepoznaju. Najbolji rad bit će nagrađen novčanom nagradom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije