zenica

Održana javna rasprava o utjecaju na okoliš izgradnjom HE Janjići

hidroelektrana
16.01.2016.
u 10:37

Na organiziranoj javnoj raspravi za izdavanje okolinske dozvole prema "Studiji o utjecaju na okoliš za izgradnju hidroelektrane Janjići", koju prema projektu instalisanog kapaciteta 16 Megavata planira izgraditi JP “Elektroprivreda BiH”, nakon prezentacije navedene studije i obrazloženja zakonskih propisa najveći broj prisutnih mještana odbio je saglasiti se sa ponuđenim materijalom. Na javnom skupu u Osnovnoj školi u Janjićima kod Zenice na prezentaciiji studije i kasnije u raspravi, pored mještana više naselja ovog područja Zenice, sudjelovali su i predstavnici Gradske uprave Zenice, resornog kantonalnog i federalnog ministarstva, te nevladinog sektora.

Prema mišljenju mještana Janjića i susjednih naselja Drivuša, Gorica i Putovići, osim odbijanja ponuđene stručne studije o uticaju na okoliš, oni bi željeli da se odbije i mogućnost izgradnje hidroelektrane na ovom lokalitetu, jer bi narušila prirodne odnose u kamenitom dijelu vodotoka rijeke Bosne. U pripremi za javnu raspravu mještani Janjića su tokom sedmice organizirali potpisivanje peticije protiv gradnje Hidroelektrane Janjići, koju je do sada potpisalo oko 500 stanovnika, a slična akcija najavljuje se da će biti organizirana i u naselju Drivuša, koje se nalazi nizvodno od mjesta planirana gradnje brane, i naselju Gorica, koje je smješteno na znatno višoj nadmorskoj visini od mjesta planirana gradnje hidroelektrane.

Gradnja planiranog energetskog objekta dio je globalnog plana gradnje hidroelektrana u Bosni i Hercegovini, gdje bi se trebalo izgraditi veći broj novih izvora električne energije i to prema nekim studijama oko 167 novih hidrocentrala. U Bosni i Hercegovini se preko 30 godina nije izgradila niti jedna hidroelektrana veće snage, a potrebe potrošača energije su sve veće. Prva nova hidroelektrana koja će se graditi i biti u vlasništvu JP Elektroprivrede BiH je „HE Vranduk“, na rijeci Bosni kod Zenice, i ona če doprinijeti boljem iskorištavanju hidropotencijala ove rijeke, koja je posljednjih godina nakon aktiviranja brojnih fabrika u njenom slivu postala "industrijskom rijekom"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije