mostar

Održan sastanak predstavnika GIZ-a s vodstvom Sveučilišta u Mostaru

05.10.2017.
u 16:15

 Vodstvo Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. Zoranom Tomićem održalo je u četvrtak sastanak s predstavnikom razvojne agencije Njemačke vlade (GIZ) Karl-Heinz Jachom tijekom kojeg je bilo riječi o poboljšanju suradnje te dvije institucije, kao i o uspostavi bolje povezanosti s gospodarskim sektorom.

Na sastanku koji je održan u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Mostaru aktivno su sudjelovali predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, dekan Fakulteta strojarstva i računarstva (FSR) prof. dr. Željko Stojkić i Ante Begić iz Ministarstva gospodarstva Zapadnohercegovačke županije.

Rektor Tomić istaknuo je nove ciljeve Sveučilišta u Mostaru, posebno navodeći kako je to prije svega snažan okret prema gospodarstvu i projektima, integracija, i internacionalizacija koja će biti usmjerena prema međunarodnoj suradnji i otvaranju interdisciplinarnih studija, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Dekan Stojkić kazao je kako uspješna suradnja s GIZ-om na Sveučilištu već traje kroz tri projekata koji se izvode na FSR-u, a to su GIZ BerDiz, Hyundai projekt i projekt tvornice za učenje.

Obraćajući se nazočnima Karl-Heinz Jach podsjetio je kako je suradnja temeljena na Triple Helix principu, koja označava blisku suradnju akademske zajednice, gospodarstva i politike.

"Cilj je GIZ-a da pomogne u stvaranju Hercegovine kao nositelja inovativnosti regije te će s tim u svezi raditi intenzivno na povezivanju Sveučilišta s gospodarstvom", istaknuo je Jach.

Prof. dr. Nevenko Herceg ustvrdio je kako je obrazovanje na vrhu ljestvice prioriteta Vlade kojoj je on na čelu. Također, naglasio je kako će Vlada HNŽ-a biti potpora Sveučilištu u Mostaru kao strateški partner za izgradnju kvalitetnije životne sredine.

Mogućnosti koje suradnja s GIZ-om pruža jednoj visokoškolskoj instituciji su brojne, primjerice financiranje projekata koji promiču stručnu studentsku praksu i stjecanje novih znanja i kompetencija, potpora inovativnosti, opremanje tehničkih laboratorija, transfer znanja i tehnologija, i sl. 

Sastanak je završio porukom kako je Sveučilište u Mostaru spremno na "teški rad koji vodi prema ispunjenju društvene misije, a to je učiniti društvo i okruženje boljim, tolerantnijim i poželjnijim za život".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?