Bruxelles

Održan sastanak o usuglašavanju NATO paketa podrške za BiH

21.06.2022.
u 18:45

Sastanak između Političko-sigurnosnog komiteta NATO-a i izaslanstva Bosne i Hercegovine održan je danas u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Na sastanku je razgovarano o jačanju suradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a, osobito u političkom, sigurnosnom i obrambenom području.

Nakon nedavnih izjava generalnog tajnika NATO-a da je zapadni Balkan i BiH, kao dio tog prostora, u fokusu NATO-a i najave inicijative jačanja suradnje između BiH i NATO-a, pokrenuta je procedura izrade paketa pomoći BiH.

Ovaj paket pomoći podrazumijeva pomoć u političkom kontekstu - kroz intenziviranje različitih instrumenata suradnje, sigurnosnom - kroz jačanje kapaciteta za kibernetičku (cyber) obranu i pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, te obrambenom dijelu - kroz podršku izgradnje obrambenih kapaciteta OS BiH, a u cilju dostizanja većeg stupnja operativnosti i otpornosti.

Tijekom današnjeg sastanka, sve članice Polotičko-sigurnosnog komiteta NATO-a pružile su punu podršku navedenom paketu. U narednih nekoliko dana očekuje se i službeno usvajanje navedenog paketa, nakon čega će biti izrađen plan implementacije. Ovo je još jedan od pokazatelja da je NATO prisutan u BiH, te da je BiH još značajan i pouzdan partner NATO-a, priopćeno  je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije