sarajevo

Održan radni sastanak fokus grupe u sklopu EMBRACE projekta

06.07.2021.
u 15:53

Na radnom sastanku, održanom j u Međunarodnom centru za djecu i omladinu, razgovaralo se o analizi normativnog okvira o financiranju organizacija civilnog društva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 U sklopu projekta „Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo“ (EMBRACE), kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), a financira Vlada Kraljevine Norveške u iznosu od 500.000 EUR, tijekom protekle godine su izvršene pripreme i aktivnosti usmjerene ka unapređenju normativnog okvira za osnivanje i rad organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

 Kako su se postojeći normativni okviri pokazali nedovoljnim za potpuno i sveobuhvatno reguliranje same oblasti, Federalno ministarstvo pravde u suradnji sa UNDP-om je u proteklom periodu provelo niz aktivnosti na procjeni mogućeg utjecaja budućeg propisa, kojim bi se uredilo pitanje financiranja organizacija civilnog društva na području Federacije Bosne i Hercegovine a što je uključivalo izradu Analize procjene uticaja (RIA), kao i online konsultacije sa civilnim društvom.  Aktivnost koja nastavlja ovaj proces  je bio i jučerašnji sastanak, kojem su prisustovali predstavnici organizacija civilnog društva, Federalnog ministarstva pravde i UNDP-a. Tijekom sastanka provedena je diskusija u kojoj su podijeljena saznanja iz predmetne analize, te su izneseni zaključci i reprezentativni stav civilnog društva o informacijama prikupljenim kroz prethodno sprovedene korake u sklopu EMBRACE projekta. 

 Alen Taletović, pomoćnik ministra za upravu izjavio je kako mu je drago što su UNDP i Norveško veleposlanstvo prepoznali značaj promjene pravnih propisa, te da se nada da bi se ovim promjenama jednom zauvijek riješilo pitanje financiranja organizacija civilnog društva.

 Cilj ovakvog okupljanja bio je staviti postignute zaključke na raspolaganje zakonodavcu, kao dodatni argument da se odlučnije krene u ispravno i transparentno reguliranje predmetne oblasti. Kroz izravnu komunikaciju, primjedbe, prijedloge ili sugestije teži se ka kreiranju podrške za daljnje korake za konačno unaprijeđenje regulatornog okvira o financiranju organizacija civilnog društva u Federaciji Bosne i Hercegovine, što bi napravilo veliki korak za javni interes. Tijekom sastanka predstavnici civilnog društva, kao i svi prisutni su se usaglasili da je nužno odlučno krenuti u izmjenu dosadašnjih normativnih akata i preciznije regulirati ovu oblast. To je u interesu svih uključenih strana, te je evidentno da je najsvrsishodnije rješenje izrada novog Zakona uz konsultacije i podršku predstavnika civilnog društva.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?