Žepče

Održan 8. Gospodarski forum - WOOD IS GOOD!

19.10.2021.
u 12:54

U organizaciji Razvojne agencije Žepče i uz pokroviteljstvo općine Žepče, u restoranu  California Žepče, održan je 8. Gospodarski forum općine Žepče, pod sloganom „Wood is  Good“. Okupio je brojne goste iz javnog i privatnog sektora iz Bosne i Hercegovine, Republike  Hrvatske i Crne Gore. Preko 80 sudionika imalo je prigodu za razmjenu međusobnih iskustava  i praksi u primjeni digitalizacije u procesu proizvodnje, i inovacija kao generatora  gospodarskog razvoja u svakoj od zemalja bez obzira na njen sadašnji razvoj. Glavni fokus  ovogodišnjeg Foruma bila je drvoprerađivačka industrija, kao profitabilna industrija koja je u  dinamičnom trendu rasta, i sa svakodnevnim izazovima u promjenjivim zahtjevima tržišta i  ponašanja međunarodne konkurencije.  
Gospodarski forum općine Žepče 2021. otvorio je općinski načelnik Mato Zovko koji se  prisjetio dosadašnjih Gospodarskih foruma, od 2013. godine, koji su bili posvećeni uvijek  aktualnim temama za privatni sektor, od energetske učinkovitosti u malim srednjim  poduzećima, razvoju povoljnog poslovnog okruženja kroz dijalog javnog i privatnog sektora,  razvoj radne snage za potrebe poslodavaca u zemljama Jugoistočne Europe, do ženskog  poduzetništva kao važnog elementa gospodarskog rasta i učinkovite metoda postizanja  demokratskog društva utemeljenog na osnaživanju žena jednakosti spolova. „Uspjesi  dosadašnjih Foruma, koji su od samoga početka imali međunarodni karakter, mjere se  dolaskom preko 700 sudionika sa više od 100 govornika i prezentatora iz zemalja Jugoistočne  Europe i šire“, kazao je općinski načelnik Mato Zovko i poručio da je Gospodarski forum  općine Žepče bio i ostao mjesto gdje se susreće javni i privatni sektor u međusobnom dijalogu  za bolju budućnost. Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko je istaknula da su  drvoprerađivači jedan od važnijih čimbenika gospodarskog razvoja u BiH i da je ovaj sektor, u  godini pandemije, ostvario rast u izvozu namještaja za 3,1% više nego u 2019. godini. „ S druge  strane od nas se traži brza intervencija u kreiranju adekvatnih mjera podrške drvoprerađivačima,  dostupnosti kvalitetnije i cjenovno prihvatljivije sirovine, kao i mjere sufinanciranja uvođenja  standarda kvalitete koji se traže u zemljama u Europskoj uniji a omogućavaju  drvoprerađivačima da nastave sa izvozom svojih proizvoda“, naglasila je Janko. Pozdravne  riječi uputili su gradonačelnik grada Široki Brijeg Miro Kraljević, direktor Ustanove za stručno  obrazovanje odraslih WMT-a Banja Luka Zoran Vuković, i zamjenica direktora Centra  kompetencija Vukovarsko-srijemske županije Ana Bošković, koji su zajedno sa  Vanjskotrgovinskom komorom BiH bili suorganizatori 8. Gospodarskog foruma općine Žepče,  dok su medijski partneri bili Federalna TV, RTV Herceg Bosna, Portal Klix i Radio Žepče. 
U prezentacijskom dijelu predstavili su se poduzeća „Aurora Plus“ iz Teslića koja je  prezentirala program drvene fitnes opreme „Strong as wood“ koja je jedinstvena na domaćem  tržištu, kao i drvenu stonu lampu sa motivima Zmijanskog veza koristeći u njenoj izradi  reciklirane materijale. Mladi inovatori Vedran Miletić i Frano Šarić predstavili su „Barrel  Land“, drvenu bačvu namijenjenu za smještaj turista na Blidinju, originalnu ideju koja se  dopada mladim ljudima, dok je Emir Salkić iz Sarajeva prezentirao drveno balans biciklo imena  Tochak namijenjeno djeci uzrasta od dvije do pet godina.  
Program 8. Gospodarskog foruma 2021. godine bio je koncipiran u dvije panel diskusije. Panel  diskusiju na temu „Tradicionalne industrije i digitalno doba-primjer drvoprerade“ vodila je  Biljana Jorgić, a govorili su Bogdan Vicanović, direktor Razvojne agencije Gradiška, Zoran  Vuković, direktor Ustanove za stručno obrazovanje odraslih WMTA Banja Luka, „Šiška d.o.o.“ Štitar i Dragan Prljić, prokurist kompanije „Prlić“ d.o.o. Tijekom diskusije aktualiziran je  problem nedostatka stručnih kadrova i potrebu širenja tradicionalnih zanata jer bez znanja koje  je neophodno za drvopreradu sami procesi digitalizacije ove industrijske grane gube smisao.  Tijekom panel diskusije je istaknuto da je ključ u stvaranju kvalitetnih kadrova, reguliranju  zakonske regulative vezane za šume i gazdovanje istim, dobivanje neophodnih certifikata za  šume bez kojih je naš domaći proizvod obezvrijeđen i nije dostupan na tržištu EU u mjeri koju  zaslužuje. Zaključci idu u pravcu da drvoprerada kao tradicionalna grana industrije mora pratiti  najnovije trendove u digitalizaciji kako bi osigurala optimalan nivo konkurentnosti kako na  domaćem tako i na ino tržištu, te da su inovacije, posebno one koje imaju najveći stupanj  primjenjivosti u gospodarstvu, jedan od glavnih elemenata razvoja modernog gospodarstva te  je potrebno uložiti dodatne napore, a donatorska sredstva usmjeravati ka novim istraživanjima  u cilju postizanja optimalne konkurentnosti. 
U okviru druge panel diskusije kojom je moderirao Goran Dodig, razgovaralo se na temu  „Umrežavanja i što ono donosi sektoru drvoprerade u BiH“. Cilj panela je bio skrenuti  pozornost na prednosti umrežavanja na različitim razinama, definirati mogućnosti i njihove  prednosti i nedostatke (klasteri, udruženja, mreže,). Sudionici panel diskusije bili su Danijela  Šarić Bartolović, voditeljica Odjela za razvoj i poslovanje Centra komptencija d.o.o. za  istraživanje i razvoj Vukovarsko-srijemske županije, Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne  industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH, Dragan Rezić, predsjednik Drvnog  klastera Hercegovina, Slobodan Milatović, Unija poslodavaca Crne Gore i Nevzet Sefo,  Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Tijekom razgovora posebno je istaknuto  da je umrežavanje jako važno kako bi se omogućio lakši pristup institucijama u cilju kreiranja  boljeg poslovnog okruženja, a može biti i mehanizam zastupanja interesa poduzeća putem  sajmova. Istaknuto je i kako je važno ulagati u ljudske resurse i obrazovanje, bez čega nije  moguće razvijati konkurentnu proizvodnju u drvnoj industriji. Pored sektorskog umrežavanja,  istaknuta je i nužnost međusektorskog povezivanja kako bi se poboljšala konkurentnost  drvoprerađivača ali i cjelokupna gospodarska aktivnost u suvremenim izazovima globalne 
ekonomije. Povezivanje sa drugim sektorima je upravo ono što daje novu dimenziju poslovanju,  odnosno nešto što doprinosi boljoj transformaciji koje je nužna u cilju dugoročnog razvoja.  Navedene su i mogućnosti institucionalne potpore razvoju poduzetničke infrastrukture koja će  biti dostupna nakon usvajanja Zakona o poduzetničkoj infrastrukturi, što će biti jako važan  korak ka uspostavljanju sustavnog pristupa planiranju razvoja poduzetničke infrastrukture.  Istaknut je izazov koji očekuje drvoprerađivače u narednom periodu a tiče se ostvarenja e-normi  u okviru kojih će biti nužno certificiranje, jer bez toga neće biti mogućnosti izvoza u EU.  Istaknuto je da se povećao izvoz ali i da se povećao izvoz rezane građe dok se istovremeno  domaći proizvođači susreću sa problemom nabavke upravo rezane građe.  
U završnom dijelu predstavljeni su projekti „Podrška drvnom i metalskom sektoru kroz  upotrebu IKT i analizu površinske obrade“ o kojem je govorio Faruk Cerić iz Agencije SERDA  i projekt „Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreže centrikomNET“ koji je predstavila Anita Jakovljević, općina Stari Jankovci iz Republike  Hrvatske.  
Slogan pod kojim je održan ovogodišnji 8. Gospodarski forum „Wood iz Good“ ukazao je na  važnost očuvanja šuma za razvoj drvoprerađivačke industrije u BiH, i našeg odgovornog  ponašanja prema šumama kao našem najvećem bogatstvu. O tome je razgovarano i na prvim  transnacionalnim B2B susretima drvoprerađivača iz Republike Hrvatske, Crne Gore i Bosne i  Hercegovine. Pozivu se odazvalo 20-tak tvrtki, od malih zanatskih radnji do velikih tvrtki sa  preko 800 uposlenih, koje su razmijenile svoja iskustva u mogućnostima povezivanja na  domaćem i stranom tržištu. Prvi poslovni susreti drvoprerađivača održani su kao aktivnost  projekta centrikomNET - „Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih  kompetencija i mreža – centrikomNET“ koji je usmjeren na razvoj i unaprjeđenje inovativnih  modela za povećanje konkurentnosti poduzetnika. Projekt implementiraju vodeći partner  Općina Stari Jankovci sa partnerima Općinom Tovarnik, Razvojnom agencijom Žepče, Unijom  poslodavaca Crne Gore i Centrom kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. Projekt je  odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa  prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora  2014.-2020., a sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?