Agencija za lijekove BiH

Određene nove cijene lijekova, neki su jeftiniji i do 50 posto

lijekovi
23.05.2017.
u 10:45

Agencija za lijekove i medicinska pomagala BiH objavila je nove cijene lijekova kojih će se morati pridržavati ljekarne u cijeloj BiH. Riječ je o veleprodajnim cijenama lijekova koje su usklađene s odredbama pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH. Ranisan, Ulcodin, Helicol, Zontop, Gastroloc, Controloc samo su neki od lijekova koji će ubuduće imati novu cijenu. Među njima je i Pentasa, lijek za liječenje Crohronove bolesti i kolitisa, Januvia, lijek koji se koristi prilikom liječenja dijabetesa. Nove cijene dobit će i velik broj lijekova koji se koriste u liječenju karcinoma, a koji su do sada bili preskupi. Naime, cijena pojedinih lijekova, na osnovi novoobjavljenog popisa ove agencije, bit će niža i za više od 50%. To je omogućeno već spomenutim pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, koji je nedavno stupio na snagu. Kako su ranije objasnili iz Agencije za lijekove i medicinska pomagala BiH, za korekciju cijena u ljekarnama bit će potrebno od 15 do 30 dana. - Ovo je prvi put da država propisuje cijene lijekova jer je do sada to radila farmaceutska industrija, a Agencija ih je samo evidentirala, navode iz Agencije. Očekuje se da će primjenom ovog pravilnika na tržištu lijekova, koje je godišnje “teško” 520 milijuna KM, biti ušteđeno oko 50 milijuna KM. - Agencija će kontrolirati veleprodaju lijekova, odnosno jesu li veleprodavači ispoštovali pravilnik, međutim, maloprodaja ostaje izvan naše nadležnosti, kazali su iz Agencije.
Međutim, s obzirom na to da je maloprodaja u entitetskim nadležnostima, postoji opasnost da ljekarne snize cijenu tek za desetak posto. Trenutačno je visina maksimalnih maloprodajnih marži na lijekove određena uredbom i u RS-u ona iznosi maksimalno 20 posto, dok se u FBiH, prema neslužbenim informacijama, u nekim županijama kreće i do 25 posto. Tako bi kutija plaviksa s 28 tableta, koja sada košta oko 33 KM, u ljekarnama u RS-u uskoro trebala stajati najviše 27,20 KM. Pojeftinjenje lijekova jedva čekaju svi stanovnici BiH, a najviše socijalno ugroženi i umirovljenici koji ujedno i najčešće posjećuju ljekarne.
Inače, Bosna i Hercegovina je proteklih godina bila jedina zemlja u Europi koja nema pravilnik o lijekovima. Građani su zbog toga plaćali višestruko skuplje lijekove nego u zemljama regije, zbog čega su često u nabavu odlazili u susjedne zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?