Odluka Vlade RH

Odobreno 20 milijuna kuna bh. Hrvatima

Vlada RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.12.2014.
u 09:32

Hrvatska Vlada odobrila je pet milijuna kuna za sanaciju šteta na poplavljenim područjima. Ostatak od 15 milijuna kuna odobren je za ostale projekte

Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici prihvatila prijedlog zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova Joška Klisovića o financiranju programa i projekata za povratak i ostanak Hrvata u BiH s 20 milijuna kuna (2,63 milijuna eura). U ovoj godini iz državnog proračuna Republike Hrvatske za financiranje programa i projekata koji pomažu povratku i ostanku Hrvata u BiH izdvojeno je 20 milijuna kuna (2,63 milijuna eura). Natječaj je završen početkom lipnja ove godine, a prijavilo se 227 zainteresiranih.

Raspodjela sredstava

Vladino povjerenstvo je dodijelilo financije sljedećim programima i projektima: programi i projekti iz područja obrazovanja i znanosti 4,665.000 kuna (610.000 eura), iz područja zdravstva 3 milijuna kuna (390.000 eura), kulture 4,300.000 kuna (565.000 eura) i iz ostalih područja 3 milijuna kuna (390.000 eura). Za pomoć poplavljenim područjima u BiH predlaže se pet milijuna kuna (650.000 eura) jer se procjenjuje da je obnova kuća prioritet kako ne bi došlo do ponovnog odseljavanja Hrvata s tog prostora. Klisović je istaknuo kako su u odnosu na natječaje prije 2012. napravljeni pomaci u financiranju programa i projekata Hrvata u BiH. Najveće novine su financiranje većih strateških projekata koji omogućavaju održivi povratak i ostanak Hrvata u BiH. Umjesto dodjeljivanja manjih iznosa velikom broju korisnika, što se pokazalo neučinkovitim jer se dosadašnji projekti nisu mogli pratiti, financira se manji broj projekta šireg društvenog značaja. Cilj Vlade je i da financirani projekti budu ravnopravno zemljopisno raspoređeni po cijeloj BiH. Vlada RH od 2002. godine provodi poseban program financiranja kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata hrvatskih udruga i institucija u BiH. Ukupno dodijeljena sredstva temeljem natječaja Vlade od 2004. - 2012. godine iznose 223,838.000 kuna (oko 30 milijuna eura).

Kontrola potrošnje

U odluci Vlade Republike Hrvatske navodi se kako su za kontrolu potrošnje ovih sredstava zaduženi Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja, a svi oni će raditi u koordinaciji s Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Svi navedeni resori obavljat će nadzor provedbe pomoći poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine. Novonastala situacija povezana s velikim materijalnim štetama i brojem nastradalih u katastrofalnim poplavama i klizištima koja su pogodila područje Bosne i Hercegovine u svibnju 2014. otvorila je pitanje preraspodjele sredstava osiguranih na ovogodišnjem natječaju za programe i projekte od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Stoga je Vlada Republike Hrvatske, temeljem donesene odluke preusmjerila dio sredstava u iznosu od 5 milijuna kuna za pomoć nastradalima u poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine. Donošenjem odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih te ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kao i za pomoć poplavom pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske pruža važnu materijalnu pomoć udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini te kroz njih osnažuje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta. Ovo je samo još jedan pokazatelj kako službeni Zagreb i dalje skrbi za Hrvate u BiH.

Komentara 1

Avatar emilsalis
emilsalis
19:24 05.12.2014.

cena je toliko smesna da se odmah setim mog komse kome je gajba ni manje ni vise 5 miliona eura vredna

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije