Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Odobren azil za 122 osobe u BiH

27. kolovoza 2021. u 09:54 0 komentara 173 prikaza

- BiH je od 2014. do srpnja ove godine odobrila azilantski status za 122 osobe, od čega ga je devetero dobilo na osnovu statusa izbjeglice, a ostatak se odnosi na ljude koji su dobili neku drugu dodatnu formu zaštite, objavljeno je u izvještaju Agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR). 

Prema ovim podacima, u ovom periodu zahtjeve za azil na zapadnom Balkanu ukupno je podnijelo 39.709 migranata, a odobreno je 287 izbjegličkih statusa i 329 ostalih vrsta azilske zaštite. Također, kako je naglašeno u ovom izvještaju, tokom 2021. godine podneseno je ukupno 770 zahtjeva za azil na cijelom prostoru zapadnog Balkana. Odbijena su 23.724 zahtjeva za azil, što znači da se njih najmanje 16.000 nikad nije ni pokušalo registrirati u BiH, makar i formalno, pišu Nezavisne novine. 

U regiji Srbija je odobrila najviše azilantskih statusa - 86 za izbjeglice, a 103 je dobilo neku dodatnu formu zaštite, što znači da je dozvola za boravak u Srbiji odobrena ne samo na osnovu statusa izbjeglice.  Kosovo je iduće po broju odobrenih azilskih statusa i to 108 na osnovu izbjeglištva i 19 po drugom osnovu. Treća je BiH, iza nas je Crna Gora s ukupno 87 odobrenih zahtjeva za azil, a slijede Albanija sa 48 i Sjeverna Makedonija sa 36.

Zanimljivo je, međutim, da je među azilantima kojima je odobren azil najviše državljana Turske, dok je većina ostalih iz zemalja koje tradicionalno nazivamo migrantskim, osim ako ne računamo državljane Ukrajine, Palestine i Kube, koji su takođe tražili i dobili azil u zemljama zapadnog Balkana.

Ako gledamo po kategorijama, Kosovo je odobrilo najviše izbjegličkih statusa, a BiH najviše ostalih statusa za azilante koji su došli na zapadni Balkan.

Prema podacima koje je objavio UNHCR, u BiH je od početka 2018. godine najviše registriranih migranata boravilo u srpnju prošle godine, gotovo 8000, što se može objasniti činjenicom da su migranti u tom periodu teže mogli da se kreću prema EU. Upravo je od proljeća do jeseni prošle godine, barem sudeći prema ovim UNHCR-ovim podacima, u BiH bilo najviše migranata. Ako ne računamo taj period, u BiH je uvijek bilo manje od 6000 registriranih migranata, ne računajući samo rujan 2019, kada je u BiH boravilo oko 6100 migranata.

U ovom periodu na zapadni Balkan najviše je došlo migranata iz Pakistana, odnosno 26,8 posto, iza kojih su Afganistanci, čiji je udio oko 21,7 odsto. Iz Sirije je došlo 11,7 posto, a nakon njih dolazili su državljani Bangladeša, koji su činili 5,7 posto ukupnog broja migranata. Iranaca je došlo oko 5,5 posto, a iz Iraka 4,5 posto. Između dva i tri posto zahtjeve za azilantski status podnijeli su državljani Maroka, Indije, Libije i Alžira.

Tijekom ove godine gotovo 90 posto migranata su muškarci, tek tri posto žene, a ostatak se odnosi na dječake i djevojčice. Prema UNHCR-ovim podacima, od 2014. godine do danas najviše migranata koji su registrirani na zapadnom Balkanu su muškarci. Najviše žena bilo je u listopadu 2019. godine, ali ni tada nisu prelazile više od deset posto ukupnog broja.

S obzirom na trenutnu situaciju u Afganistanu, u EU očekuju da će migranti iz ove zemlje činiti mnogo veći udio od ukupnog broja onih koji ulaze u EU.

Jiva Johanson, europska komesarka za unutrašnje poslove, upozorila je da je situacija vrlo zabrinjavajuća i da bi EU trebalo da reagirati jedinstveno u ovoj situaciji. 

"Naučili smo lekciju iz 2015. godine tako da nećemo vidjeti novu migrantsku krizu u EU", rekla je ona i dodala da su talibani u stanju da naprave mnogo loših stvari i da je mnogo Afganistanaca u izravnoj opasnosti, zbog čega ih EU treba zaštititi, posebno ranjive grupe poput žena.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.