Preminuo Hranislav Glavaš - Ranko

Odlazak legendarnog ugostitelja: Kod Ranka je uvijek bilo vrhunske hrane, ali i smijeha

15.04.2020.
u 12:10

Iako Ranka više nema, dugo će se još pričati anegdote legendarnog ugostitelja, a njegov duh živjeti će kroz obiteljski restoran u njegovoj Tihaljini.

- Ranko, mogu li jedne palačinke? - pita gost restorana "M&N" u Tihaljini kod Gruda. Ranko, pogledavajući na sat jer je već 10 navečer, odgovara: - Neka ti ih mater pravi u ova doba.

Prolazi sat vremena, a gost opet da vidi kakav će biti odgovor: - Mogu li sad jedne palačinke? A Ranko kao s nokta: - E sad ti ih ni mater ne bi napravila, na što se restoranom prolomio smijeh.

A Ranko, Hranislav Glavaš punim imenom i prezimenom, je legendarni grudski ugostitelj koji je preminuo u utorak u 63. godini života. Iako je djelovalo da uspijeva pobijediti tešku bolest s kojom se borio otprilike dvije godine, nažalost izgubio je bitku.

Hercegovina i Dalmacija tuguju, a na društvenim mrežama prepričava se njegov osebujan stil i istančan smisao za humor, onakav na kakvom bi i autori kultnih, britanskih Mućki pozavidjeli. Uz to pripremao je i vrhunska jela, a njegova priprema roštilja i žaba, zatim i palačinki nadaleko je poznata.

Oni koji su rado dolazili u objekt kažu da je kod Ranka uvijek bilo hrane "za nabaciti", što je izraz kada gost u Hercegovini dobije ono što je naručio, a kuhar je ubacio još koji komad mesa ili krumpira viška, tako da se može i pošteno najesti, a i prejesti.

A ako je netko Ranku pomalo dizao živce imao je lijek i za to. "Ulazimo nas 4 u Ranka i restoran pun, samo onaj "njegov" stol ispred šanka i 2 oko njega stola slobodna, ali na svakom stoji natpis "Rezervirano". Pitamo mi Ranka šta je reć, nema mjesta? Govori on vidiš da ima. Pa piše da je rezervirano? Ma to ja stavim ako dođe netko ko mi ne paše pa da ga ne moram cijelu večer slušat. Kažem da su neki Talijani rezervirali", pisao je član grupe "Imocki crnjaci" o tome što ga je zateklo kod legendarnog ugostitelja.

Jednom prilikom mu je gost počeo zanovijetati pa ga nakon niza pitanja još dodatno upita: Ranko, odakle su ti žabe? U iščekivanju dugog obrazlaganja zagleda se u Ranka, a ovaj mu hladno odgovori: - Iz vode! Zatim se okrenu i ode na svoju poziciju, a gost ostade u čudu gledati za njim.
 
Ili, kada ga je jedan gost pitao: "Ranko, kakvu pivu imaš", a ovaj mu uzvratio "hladnu i mlaku".

Iako Ranka više nema, dugo će se još pričati anegdote legendarnog ugostitelja, a njegov duh živjeti će kroz obiteljski restoran u njegovoj Tihaljini, piše Večernji list.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?