Terorizam

Odlazak bh. državljana u vojsku ISIL financiran iz arapskih država

isil
Foto: Reuters/PIXSELL
03.01.2015.
u 10:06

Za provedbu kompletnog projekta borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala bit će zaduženo talijansko ministarstvo unutarnjih poslova. Balkanskim državama pomagat će službe za provedbu zakona i razvojne agencije iz Grčke, Poljske, Austrije, Španjolske, Njemačke i Velike Britanije

Stvaranje zajedničkog koordinacijskog tijela, koje će se boriti protiv organiziranog kriminala i terorizma na razini država zapadnog Balkana, među kojima važno mjesto zauzima i BiH, buduća je strategija zemalja članica EU-a u koju planiraju uložiti milijune eura. EU je, prema pisanju Setimesa, izdvojio sredstva za iduće tri godine za novi projekt posvećen isključivo borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, a koji će istodobno povećati i sigurnost granica. Prva rata od odobrenih pet milijuna eura bit će dodijeljena Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. Sredstva će se upotrijebiti za proširenje tehničke i operativne potpore zajedničkim istražiteljskim timovima, programima za zaštitu svjedoka, novim tehnologijama, pravnoj pomoći i unapređenju razmjene informacija, zaštite podataka te izručenju osumnjičenika. “Jedan od glavnih izazova je transnacionalna priroda mnogih skupina organiziranog kriminala. Kako bismo ih učinkovito istraživali i procesuirali, potrebno je unaprijediti učinkovitost prekograničnih mreža za provedbu zakona. Rezultat će biti značajno suzbijanje protuzakonitog krijumčarenja koje često koriste ekstremističke, pa čak i terorističke organizacije”, rekao je za ‘Setimes’ Blagoja Markovski, predsjednik Balkanskog sigurnosnog foruma. Kako razne ekstremističke skupine bez većih problema dobivaju novac od svojih sponzora, svjedoče dijelovi iz optužnice koja je podignuta protiv vođe vehabijske zajednice u BiH Bilala Bosnića. Kako se navodi u Tužiteljstvu BiH, Bilalu Bosniću je u protekle dvije godine iz arapskih zemalja uplaćeno 185.000 KM. On je navodno tim novcem sponzorirao odlazak bh. državljana na ratišta u Siriji i Iraku. Za provedbu kompletnog projekta borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala bit će zaduženo talijansko ministarstvo unutarnjih poslova. Balkanskim državama pomagat će službe za provedbu zakona i razvojne agencije iz Grčke, Poljske, Austrije, Španjolske, Njemačke i Velike Britanije. Albanski ministar unutarnjih poslova Saimir Tahiri predložio je osnivanje zajedničkog tehničkog odbora za koordinaciju operativnih pitanja.     

Komentara 1

Avatar mama mia
mama mia
09:45 04.01.2015.

Ovima ko Hrvatima rata nikad dosta

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije