Putopis s otoka Mljeta

Odisejeva špilja kao sklonište za ribarske čamce i ribarski alat

23.08.2021.
u 14:21

Izuzetno topao i sunčan ljetni dan iskoristili smo za posjet otoku Mljetu - najzelenijem otoku u Hrvatskoj i mjestu uz koje se veže legenda o Odiseju koji je navodno doživio brodolom upravo kod tog jadranskog otoka. Naše putovanje počinje u mjestu Prapratno na Pelješcu odakle se vozimo oko 40 minuta trajektom do mjesta Sobra na otoku Mljetu. Prijevoz do Mljeta nešto je skuplji nego do drugih unutarnjih otoka pa ćete za put od Prapratnog do Sobre morati izdvojiti 28 kuna po osobi u jednom smjeru, a ako se odlučite putovati limenim ljubimcem, za njegov ukrcaj izdvojit ćete dodatnih 140 kuna u jednom smjeru, piše Večernji list BiH. 

Tirkizno more i šume

Prvo što ćete primijetiti dok se približavate Mljetu jest očima ugodan sklad plave i zelene boje – tirkiznoplavog mora i nevjerojatno guste zelene šume zbog kojeg Mljet zasluženo nosi epitet najzelenijeg otoka. Naime, više od 70% njegove površine pokriveno je šumama, dok unutar nacionalnog parka pokrivenost prelazi i 90%.

Prva postaja zbog koje nas je ovaj otok posebno zaintrigirao je Odisejeva špilja koja se nalazi na južnoj obali otoka, kod Babina Polja. Da biste došli do ovog mjesta, morat ćete pješačiti oko 30 minuta od ceste po kamenitom terenu, tako da je preporučljivo poći u tenisicama te osigurati dovoljnu količinu vode. Odisejeva špilja je jajolikog oblika s nekoliko desetaka metara u promjeru, koja je zbog urušenog svoda dobila ime i Jama. Koristi se kao sklonište za ribarske čamce i ribarski alat te predstavlja definitivno najneobičniju luku na cijelom Jadranu, ali i šire.

S obzirom na to da smo se tamo zatekli u podnevnim satima, kada sunčeva svjetlost ljeti najjače obasjava područje špilje, a u moru se stvara spektar boja, dok smo plivali u špilji, imali smo priliku doživjeti fantastične prizore savršenog spoja morskog plavetnila i sunčevih zraka.

Zanimljiv je podatak da je u samoj špilji, u koju svjetlost zbog visokih stijena nikad ne dolazi, boravila i sredozemna medvjedica, što dodatno govori o kakvom se nevjerojatnom mjestu radi.

Ispred Odisejeve špilje nalazi se hrid Ogiran. Za vrijeme visoke plime ili za vrijeme jakog južnog vjetra hrid je potpuno prekrivena morem i predstavlja opasnost za moreplovce.

Prema legendi, upravo iz tog razloga Odisej je doživio brodolom te je doplivao do špilje, gdje se sklonio. Na otoku je vladala nimfa Kalipso te je Odisej podlegao njezinim čarima, kao i ljepotama njezina otoka ostavši zarobljen na otoku sedam godina kada je, po nalogu bogova, bio pušten. Mjesno stanovništvo vjeruje da je upravo Mljet drevna Ogigija jer Homer u Odiseji navodi, kao što je na njihovu otoku, da su maslinici i vinogradi neposredno uz samo mjesto brodoloma. Vjerojatno zbog nezainteresiranosti mjesnog stanovništva, kao i zbog veličine i razvikanosti u svijetu, ali i zbog jednakog imena kroz povijest, legenda o Odiseju danas se češće pripisuje otoku Malti, a ne Mljetu.

Svoj put nastavili smo do Sutmiholjske plaže, predivne pješčane uvale koja se smjestila u središnjem dijelu Mljeta u blizini Babina Polja. Ova plaža je idealna za obitelji s malom djecom te za one koji ne vole ljetne gužve. Jedino što ovdje možete čuti jesu šum valova i cvrkuti ptica uz predivan pogled na savršeno čisto more i nekoliko nijansi plave boje, što čini idealnu kombinaciju.

Na sjeverozapadnom dijelu otoka nalazi se nacionalni park po kojem je otok Mljet najpoznatiji i kojeg godišnje posjeti oko 150 tisuća gostiju. Nacionalni park obuhvaća zapadni dio otoka, Veliko jezero, Malo jezero, uvalu Soline i morski pojas širok 500 metara od najisturenijeg rta na Mljetu, što pokriva područje od oko 54 četvorna kilometra.

Atrakcije otoka

Glavni dijelovi parka su Veliko jezero s otočićem Sv. Marija (jedna od najvećih atrakcija parka), Malo jezero i sela Goveđari, Polače i Pomena. Sva navedena mjesta i više su nego dovoljan razlog da izdvojite svoje vrijeme kako biste posjetili ovaj prekrasni jadranski otok pun prirodnih ljepota, a koji u isto vrijeme odiše avanturističkim šarmom. Mi smo svoj put završili tamo gdje smo i počeli – u mjestu Sobra iz kojeg smo isplovili prema Pelješcu, poluotoku koji je trenutačno jedno veliko gradilište s obzirom na to da je u punom jeku izgradnja pristupne ceste koja će se spojiti na Pelješki most. To će zasigurno biti dodatni vjetar u leđa i otoku Mljetu, čija će se prometna povezanost podignuti na znatno višu razinu.

Bilo da se odlučite istražiti ga automobilom, biciklom ili pak na neki treći način, jedno je sigurno – Mljet je otok na koji ćete se zasigurno poželjeti vratiti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?