Susret za roditelje, odgajatelje i mladež u KŠC-u u Žepču

Odgoj djece ne smije se prepuštati samo majkama

28.01.2023.
u 11:53

U Katoličkom školskom centru "Don Bosco" u Žepču, kojim upravljaju salezijanci, održan je susret namijenjen za roditelje, odgajatelje te stariju mladež kako bi ih se potaknulo na brak da budu očevi i majke novim naraštajima. Predavači u prepunoj dvorani bili su fra Serđo Ćavar i teolog Marin Periš. Periš radi u izdavačkoj kući "Salezijana" te se bavi odgojem djece i obitelji. S fra Serđom po gradovima RH i BiH izlaže ovu problematiku. Iako se ne vidi na prvi pogled, kriza očinstva je tu, a velik je problem odgoja djece i mladih.

Djeca nespremna za "let"

- Ova se problematika ne tiče samo fizioloških roditelja, mi svećenici duhovni smo oci, Bog će od nas tražiti račun za svaku osobu koja nam je bila duhovno, kroz naš rad, povjerena i o kojoj smo se trebali skrbiti. Mnoga djeca u svijet idu bez "krila" i jako su nespremna za "let". Puno ljudi, djece boluje od očinske rane. Mnogi nisu iskusili očinsku ljubav, govorim očinsku jer mislimo da je odgoj djece prepušten samo majci. Mladi osjećaju da nisu ljubljeni. Sve više mladih, posebice nakon korone, upada u drogu, alkohol i druge opijate. Kad otac ljubi svoje dijete, ono manje upada u probleme - kaže fra Serđo, prenosi portal Večernjeg lista BiH.

U Hecegovini se vjerski odgoj djece uglavnom prepušta samo majkama, a gdje se otac ne moli, djeca će osjetiti manjkavost za Crkvu, vjeru i Boga. Pedagozi posebno naglašavaju očevu ljubav nakon treće godine. Periš naglašava manjkavosti mladih u nekim gradovima, kao, primjerice, u Splitu.

- Mnogi mladi okrenuti su drogi. Manjak je u prihvaćanju mladih, postaju sve više ekstremni. Mnogi očevi koji su otišli u svijet žale što su mnogo propustili u odgoju svoje djece - naglasio je.

Mnogi muškarci boje se suočiti sa svojim osjećajima, a u susretu sa svojim osjećajima čovjek, otac postaje cjelovita osoba. Trebamo gledati djecu i oni nas - kazao je. Periš je svoje izlaganje temeljio više na don Boscovu odnosu prema odgoju mladih i djece. Posebno srednjoškolsku djecu treba usmjeriti više na oca, obitelj, na vjeroučitelja i na Crkvu kao instituciju.

S djecom treba razgovarati, ona su mnogo inteligentnija nego što mislimo. Majka treba biti osoba predanja, osoba ljubavi i izgaranja za svoju djecu. U mnogim situacijama trebamo odgovore tražiti u molitvi. Čovjek je zreo kad se daje i traži iz ljubavi prema drugome.

Više se žrtvovati

Čovjek je sretan kad je umoran zbog drugoga, a toga je danas vrlo malo. Često moramo rješavati probleme drugoga, a svoje zaboraviti, posebno ako smo odgajatelji, a roditelji to i jesu. Kad se osoba više žrtvuje, više i može učiniti. Lijepo je bilo vidjeti velik broj osoba na tribini jer je to znak da više želimo učiniti za svoje mlade i djecu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?