Najbolje oružje u borbi protiv nastanka bolesti je cijepljenje

Odbijanjem cijepljenja djecu se izlaže riziku obolijevanja od zaraznih bolesti, čak i smrti

cijepljenje
16.04.2023.
u 12:49

Humani papiloma virus (HPV) jedan je od najrasprostranjenijih virusa u svijetu, a zaraza njime može dovesti do raka grlića maternice kod žena. HPV je spolno prenosivi virus, a najbolje oružje u borbi protiv nastanka bolesti je cijepljenje, navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH iz kojeg žele upozoriti i na kontinuirano povećanje broja dijagnosticiranih slučajeva karcinoma grlića maternice u BiH, piše Večernji list BiH.

- Godišnje se prijavi više od 150 žena s dijagnosticiranim invazivnim karcinomom grlića maternice, od kojih 60 ne preživi ovu bolest - navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Iz Zavoda žele osvijestiti roditelje i njihovu djecu da ne zatvaraju oči pred činjenicom da je upravo zbog sve ranijeg stupanja u spolne odnose poražavajuća statistika stalnog povećanja broja zaraženih mladih djevojaka HPV-om, pa tako i porasta broja oboljelih od raka grlića maternice. Zavod zato, krajnje odgovorno i u skladu sa svojim mandatom, sugerira mladim djevojkama da se cijepe protiv HPV-a prije stupanja u seksualne odnose, već od svoje 13. godine života. Tako će se najbolje zaštititi od smrtonosne bolesti kakva je rak grlića maternice, kojoj je glavni uzročnik upravo HPV - ističu iz Zavoda.

Inače, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH od 31. ožujka 2023. započeo je tromjesečnu kampanju promocije cijepljenja. Kampanja je društveno odgovornog i nekomercijalnog karaktera i usmjerena je na nekoliko ciljnih segmenata. Dio kampanje koji se odnosi na cijepljenje djece, njihovu redovitu imunizaciju, zaštitu i cijepljenje mladih djevojaka protiv HPV virusa, koji je glavni krivac za rak grlića maternice, nosi naziv "Za zdravlje od početka", dok će dio kampanje koji je usmjeren na cijepljenje starijih osoba kojim sprječavamo rizik obolijevanja od težih oblika bolesti nositi naziv "Za zdravlje koje prati godine". Roditeljima mališana djelatnici Zavoda žele ukazati na važnost redovite imunizacije djece, cijepljenja kao sigurne i učinkovite mjere kojom se mogu spriječiti bolesti.

- Cijepljenje nam pruža dragocjenu, snažnu zaštitu kroz život, od rođenja, djetinjstva i tinejdžerske dobi sve do starosti. Odgodom ili odbijanjem cijepljenja djeca se izlažu riziku obolijevanja od zaraznih bolesti koje mogu izazvati i teže posljedice, čak i smrtni ishod - naveli su u priopćenju. U programu redovite imunizacije u Federaciji BiH dostupna su cjepiva koja štite od 10 zaraznih bolesti (tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, bolesti koje uzrokuje Haemophilus influenza tipa B, ospica, rubeole, zaušnjaka). Zavod ovom kampanjom ne izostavlja i najstariju populaciju koja cijepljenjem sprječava rizik obolijevanja od težih oblika bolesti i tako produljuje životnu granicu - zaključuju iz Zavoda.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije