Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Od posljedica izazvanih koronom preminuo 21 liječnik u FBiH, većina se zarazila pomažući pacijentima

Covid-19 je povećao rizike s kojima se suočavaju zdravstveni radnici, kako od virusa tako i od javnog linča - navodi se u priopćenju.
09. travnja 2021. u 18:11 0 komentara 262 prikaza
koronavirus - pacijent
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Liječnička komora Federacije BiH oglasila se danas priopćenjem za javnost povodom aktualne pandemije koronavirusa i poteškoća s kojima se suočavaju liječnici i ostalo medicinsko osoblje, navodeći, između ostalog, kako bi podaci zasnovani na činjenicama doprinijeli rastu povjerenja, kao i smanjenju straha kod građana.

- U proteklih četrnaest mjeseci zdravstveni sustav je pod opsadom virusa. Naš rad zahtijeva kontinuiranu edukaciju, pa smo tako od ožujka prošle godine usvojili mnogo znanja o novoj bolesti i naučili da provodimo svjetske protokole u liječenju Covid–19. Blagovremeno, prije početka trećeg vala epidemije u FBiH, točnije prije četrdeset dana, Liječnička komora upozoravala je na sve moguće posljedice i molila institucije da se uvede PCR testiranje prije ulaska u našu zemlju, kao i kontrolirani lockdown na razini BiH. Bila je to naša moralna obveza, da struka upozori na novi val- navodi se u priopćenju. 

Iz Liječničke komore, podsjećaju kako su na vrijeme molili za cjepivo te isticali pozitivan značaj istovremenog pridržavanja svih propisanih epidemioloških mjera i masovnog cjepljenja uz zaključak da je njihova molba uvažena - ne bismo imali ovoliki broj teško oboljelih i smrtnih slučajeva. 

- Tražimo od svih drugih da uvažavaju naše stručno mišljenje i nudimo pomoć svakome tko je traži. Žao nam je što je u ovako teškim vremenima u kojima je zbog općeg nezadovoljstva građana situacijom i strahom od pandemije, liječnička etika dovedena u pitanje. Naš primarni cilj je borba za život svakog pacijenta i to bez odmora. Bez pauze i bez prestanka radimo već više od godinu dana i to je naša misija - navode iz Komore.

Istovremeno ističu kako od zaraze nisu pošteđeni ni liječnici te su, nažalost, od početka pandemije do danas, od posljedica izazvanih zarazom Covid-19, izgubili 21 kolegu liječnika u FBiH, te se većina njih zarazila se upravo pomažući pacijentima.

- Nije lako raditi u izvanrednoj situaciji, kada su kapaciteti puni, virus nepredvidiv, a smrtnost od bolesti visoka. Puno  je liječnika koji su oboljeli, izliječili se, a potom ponovno vratili na posao, bez obzira na posljedice koje im je ostavio Covid-19, jer od njihovog prisustva ovise životi ljudi. S pandemijom se teško, ali grčevito i bez posustajanja borimo od početka i nastavit ćemo i dalje bez obzira na sve - naglašavaju.   

Iz Liječničke komore upozoravaju da im se, s druge strane, teško izboriti se sa osudom dijela javnosti i sve češćim napadima na liječničku profesiju.

- Mnogo je krupnih riječi napisano da bi odgovori na sva pitanja ostali nedorečeni. Dovedena je u pitanje sigurnost građana, ali i samih liječnika. Doveden je u pitanje naš rad, stvoreno nepovjerenje prema zdravstvenom sustavu, a liječnici postavljeni na stup srama. Iako su napadi u cijelom svijetu na zdravstvene radnike izraženiji u konfliktnim sredinama, Covid-19 je povećao rizike s kojima se suočavaju zdravstveni radnici, kako od virusa tako i od javnog linča - navodi se u priopćenju. 

Kako se nadalje navodi, "zdravstveni radnici s pravom su hvaljeni kao heroji u bijelom tijekom pandemije, a sada podnose uznemirujuće  prijetnje i nasilja kako od pojedinaca i grupa, tako i od društvenih institucija, vlada, medija. Zdravstveni radnici trpe i psihološke napade na društvenim mrežama i u medijima, dok se u isto vrijeme suočavaju sa dvostrukim stresom na poslu. Pod neprekidnim strahom od zaraze koronavirusom proživljavaju traumatična iskustva, svakodnevno svjedočeći smrti svojih pacijenata, kojima i pored nadljudskih napora ne uspijevaju pomoći da se izbore s opakom bolešću". 

Zdravstvena komora FBiH, stoga, smatra da bi podaci zasnovani na činjenicama pomogli ugušiti dezinformacije o bolesti, "a realno bi bilo povećati povjerenje i smanjiti neopravdan strah kod naših građana".

- Zdravstveni radnici su obučeni deeskalirati incidentne situacije s pacijentima, koje su rijetke i uglavnom završe u korist boljeg zdravlja pacijenta. Zdravstveni profesionalci dobro znaju da su ovakve situacije nekad neizbježne, da je bolestan čovjek ranjiviji kad je u ambulanti ili bolesničkom krevetu, mi to razumijemo stoga se i međusobno konzultiramo, te pokušavamo na najbolji način objasniti pacijentima što je bolje za njih, a sve to vodeći se medicinom zasnovanom na dokazima - pojašnjavaju iz Komore.

Također, podsjećaju da je na samom početku pandemije u 2020. godini najčešći motiv za napad na zdravstvene radnike bio strah od samih zdravstvenih radnika za koje se smatralo da su jedini prenosioci zaraze.

- Kako se broj teško oboljelih i smrtnih slučajeva povećavao, tako su češće 'napadači' bile osobe nezadovoljne brigom za članove njihovih porodica, nezadovoljni što je po njihovom mišljenju briga bila premala, skupa ili zato što je uopće dijagnosticiran Covid-19. Kad napadate zdravstvene radnike, zdravstvene ustanove, uništavate profesionalnu brigu u ustanovama u kojima se liječi velika skupina ljudi. Kada napadate liječnika, povrijedite i pacijente! - preciziraju iz Komore. 

Istovremeno, pozivaju javnost da pokuša razumjeti i liječnike i dati im podršku, kako bi se profesionalno, odgovorno i s velikom empatijom, baš kao i dosada nastavili boriti za svakog oboljelog.

- Teški psihofizički uvjeti u kojima radimo posljednju godinu, ostavili su traga i na nama, ali mi nećemo posustati i iskoristit ćemo sve svoje znanje i vještine kako bismo pružili što bolju zdravstvenu njegu svima kojima je neophodna. Liječnička komora Federacije BiH će sigurno stati uz svakog kolegu koji časno i pošteno radi svoj posao i ne krši Kodeks medicinske etike i deontologije. Kada i ako se utvrdi da je prekršio ta načela odgovarat će pred Sudom časti na razini Liječničke komore FBiH - navodi se u priopćenju. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.