Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Od početka pandemije niste posjetili liječnika? Evo što biste sad trebali napraviti...

Sa simptomima poput krvi u mokraći ili stolici, bolova u prsima, ubrzanog lupanja srca, zamagljenog vida, nejasnog govora ili slabosti jedne strane tijela nikako nemojte više čekati, upozorava liječnik
14. lipnja 2021. u 07:13 0 komentara 271 prikaza
doktor

Pandemija koronavirusa mnogima je značajno promijenila rutinu i navike, a izbjegavajući socijalni kontakt i Covid-19, neki su izbjegli i svoje uobičajene i sistematske preglede. To je pokazala i anketa neprofitne američke organizacije Zaklade obitelji Kaiser koja kaže da je u SAD-u gotovo polovica odraslih osoba zbog pandemije odgodila ili otkazala neku zdravstvenu pretragu. 

Nemojte više čekati za zakazivanje pregleda 

Na vrhuncu pandemije je to imalo smisla, no sada treba ponovno početi zakazivati razne preglede, rekao je medicinski direktor NYU Langone Internal Medicine Associates, internist dr. Eric Goldberg. On dodaje i kako s nekim simptomima - poput krvi u mokraći ili stolici, bolova u prsima, ubrzanog lupanja srca, zamagljenog vida, nejasnog govora ili slabosti jedne strane tijela - nikako ne treba više čekati, čak ni ako su s vremenom prošli 'sami od sebe'.

Čak i ako se osjećate dobro, zakažite godišnji sistematski 

Također, kaže on, trebali biste tražiti i vađenje krvi i provjeriti razinu kolesterola, šećera, moguće spolno prenosive bolesti i slično.  - Zdravim ljudima godišnji sistematski služi kao preventiva, da ne bi neki zdravstveni problem ostao neotkriven - objasnio je  Goldberg za Huff Post, a ako su ga preskočili, sad je vrijeme da ga obave. 

Kroz godinu zakažite i posjete specijalistima 

Ne trebate sve ispitati odjednom (osim, naravno, ako imate neke simptome), ali bi se trebali barem upisati za specijalističke preglede koji se dugo čekaju. - Koji su vam pregledi primarni ovisi o vašoj dobi i spolu: Američki koledž za opstetričare i ginekologe savjetuje na primjer ženama da svake godine posjete svog ginekologa, ali kaže da se papa-testovi i testiranje na HPV rade samo jednom u tri godine, ovisno o dobi i zdravstvenoj povijesti.

- I ne zaboravite na markere za rak - upozorava dr. Goldberg, pogotovo jer iz Udruge American Cancer Society kažu da se dobne granice za neke pretrage pomiču: pa se tako za kolonoskopiju zbog raka debelog crijeva granica za pregled pomakla s 50 na 45 godina života, a ženama u dobi od 45 do 54 godine savjetuje se i mamografija jednom godišnje (starijima jednom u dvije godine). 

Što prije zakažite preglede za sve kronične i visokorizične bolesti  

Ako ste genetski skloni obolijevanju od karcinoma ili ste iz nekog drugog razloga osjetljiviji na njihov razvoj, popričajte sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da se pridržavate odgovarajućih uputa, savjetuje liječnik. I- sto vrijedi i za sva kronična stanja: kontrolu bubrega ako imate dijabetes, redovitu kontrolu krvnog tlaka ako imate hipertenziju ili posjete dermatologu za one koji imaju viši rizik za rak kože - ističe.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.